Erdoğan ile 2 saati aşkın görüşme yapan heyette bulunan Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Tekel işçisinin bugün aldığı maaşın aynısını alma konusunda dayatmada bulunmayacaklarını söyledi.
Hükümetin 10 bin 900 tekel işçisine ödeyeceği 410 milyon liralık tazminatı da istemediklerini ifade eden Atalay, "Biz özlük haklarımızla beraber çalışmak istiyoruz. Devletin herhangi bir kademesinde doğum, ölüm, senelik izin hakkımız ve kıdem tazminatıyla çalışmak istiyoruz." dedi.
BAŞBAKAN BİZE SICAKTI
Başbakanlık resmi Konuttaki görüşmenin perde arkasını Cihan'a anlatan Atalay, 2 saat 10 dakika süren toplantı da Tekel işçilerinin istediklerini Başbakan'a ilettiklerini söyledi. "Başbakan bize oldukça sıcaktı. İkram konusunda ne lazımsa hepsini noksansız yaptılar." diyen Atalay, "Pazartesi günü Maliye Bakanı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı bize bir teklif sunacaklar. Şu anda çalışma ya promosyon çakmak pıyorlar. Çalışmanın içinde Devlet Personel Başkanlığı Kamu İşveren Sendikaları var. Toplantının neticesini bekliyoruz. Başbakanımız her fırsatta sizden biriyim diyor. Bu doğru. Bizden biri olan bunu çözmek zorunda." şeklinde konuştu.
" 4'ÜN A, B, C'SİNİ İSTEMİYORUZ"
Türk-İş heyetinin sorunun çözümü noktasındaki önerisini değerlendiren Atalay, 4-C'yi (sözleşmeli istihdam) istemediklerini dile getirdi. "Ne geldiyse zaten başımıza bu C'den geldi. Arkadaşlarımızın hiçbiri 4'ün ne A'sı ne B'si ne C'sini istemiyoruz." diyen Atalay, Tekel işçilerinin özelleştirme değil kapatma mağduru olduklarını kaydetti. Bunun örneğinin daha önce İzmit SEKA'da yaşandığını ve oradaki 600 işçinin İzmit Belediyesi tarafından çalıştırıldığını aktaran Atalay, "Toplam 10 bin 900 civarında arkadaş var. Özelleştiği zaman ya gel burada çalış ya da şuraya git diyorsunuz. Ama burada böyle bir tercih yok ki. 20 yıllık işçisiniz. Al tazminatı 12 yıl emekliliğine var. Yılda 10 ay çalışacaksın 600 lira alacaksın. Bu adaletli değil." dedi.
"410 MİLYON LİRALIK TAZMİNATI VERMEYİN"
Başbakan Erdoğan'ın Tekel işçileri konusunda işin tamamını dün akşamki görüşmede öğrendiğini savunan Atalay, ne anlatmak gerekiyorsa belgeyle dosya halinde sunduklarını ifade etti. 4-C'nin hiçbir sosyal haklarının olmadığını ilettiklerine işaret eden Atalay, ücret konusunda fedakarlık yapacakları sinyalini verdi. "Belki ücretle ilgili illa biz bugün bunu alıyoruz. İlla bize bunu verin diye dayatmamız yok. Ücrette mevcutta ısrar yok. Tek Gıda İş'in Başkanı yönetimi, Türk-İş yönetimiyle otururuz bir asgari müşterekte anlaşırız. En önemlisi özlük haklarımızla geçmek istiyoruz." diyen Ergün Atalay, doğum, ölüm, senelik izin ve kıdem tazminatı gibi özlük haklarıyla Tekel işçilerinin kamu kurumunda çalışmak istediğini ifade etti. Atalay, demiryollarına, karayollarına havayollarına yeni giren bir işçiye ne veriliyorsa Tekel işçilerine de aynı hakların verilmesini istedi. Atalay, "Tazminatlarımızı da vermeyin. Devlet bunun için işçilere 410 milyon ödeyecek. Onları vermeyin emekli olursam verin." açıklamasını yaptı.
"BAŞBAKAN 'MİLLETİN YUVASINI DAĞITACAK DEĞİLİZ' DEDİ"
Tekel işçilerinin diğer illere geçmek zorunda kalmasına ilişkin Başbakan'ın açıklaması ise Atalay'ı çok mutlu etmiş. Atalay o anı şöyle anlattı: " 'İstanbul Cevizli'de çalışan bir Tekel işçisine nerde yer varsa Samsun, İzmit'te iş verin.' dedik. Başbakan bize "Biz insanımıza iyilik yaparken milletimize kötülük mü yapalım. Bizim milletin evini yuvasını dağıtmak gibi durumumuz yok." Bu ifade süper bir ifade."
Ergün Atalay, 46 gündür süren eylemin sendikaya maliyeti konusunda net rakam vermek istemese Türk-İş'in kasasından çıkan para 2 milyon liraya ulaştı. Sendikalardaki paranın milletin parası olduğunu Tekel işçisinin Tek Gıda İş sendikasının ne ihtiyacı olduysa bunu karşıladıklarını aktaran Atalay, sendikanın ne gerekiyorsa gözünü kırpmadan para verdiğini dile getirdi. '100 bin lirayı geçmiş midir.?' sorusuna Atalay, "100 bin lira takriben bir mitingin maliyeti. 100 bin liranın 20 mislini geçti belki de." dedi.
Kategori : EKONOMİ