Eski MHP lideri merhum Alparslan Türkeş'in dedesinin yaşadığı Kayseri'nin Köşkerli Köyü, 3 kişilik son aile ile ayakta kalmaya çalışıyor.
Pınarbaşı ilçesine bağlı Köşkerli Köyü, TÜİK'in açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre kayıtlı 6 kişi ile Kayseri'nin nüfusu en az köyü oldu. Ancak, köyde sadece 3 kişilik aile yaşıyor.
Köyde 3 kuşaktır muhtarlık yapan Er ailesinin 3 ferdi, soğuk kış şartlarına göğüs gerdikleri sürece köyde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Kış şartlarının iyice ağırlaştığı günlerde o aile de, ilçe merkezindeki evlerine gidiyor.
Adeta köyün hayatta kalmasını sağlayan ailenin 25 yaşındaki oğlu Erkan Er, babasından devraldığı muhtarlık görevini sürdürüyor.
Muhtarlığın dedesinden babasına geçtiğini ve babasının vefat etmesiyl quanto costa un trapianto di capelli e kendisinin muhtar seçildiğini anlatan Er, şunları söyledi:
Rahmetli Alparslan Türkeş'in arkadaşı olan dedem Salih Er, 45-50 yıl muhtarlık yapmış. Daha sonra muhtar seçilen babam İsmet Er, 3 dönem muhtarlık yaptıktan sonra geçen yıl vefat etti. Yapılan ara seçimle, geçen yıl haziran ayında ben muhtar seçildim. Seçim yaptığımız zaman köyümüzde 13 kayıtlı seçmen vardı, ancak, Adrese Dayalı Nüfus Sistemi için kayıt yapılırken bir cenazeden dolayı köyde fazla kimse yoktu. Kayıtlara 6 kişi olarak geçmiş. Köyün nüfusu yaz aylarında geçici olarak gelenlerle birlikte 12-13 kişi oluyor, ancak, şu an sadece köyde biz yaşıyoruz. Annem Mevlüde ve kardeşim Metin ile birlikte köyde yaşıyoruz. Ancak, kış şartları çok ağırlaştığı zaman biz de geçici olarak ilçe merkezine gitmek zorunda kalıyoruz.
NÜFUS ARTIŞI İÇİN DÜĞÜNÜ BEKLİYORLAR
Amcasının kızı Hilal Er ile nişanlandığını ve yazın düğün yapmayı planladıklarını kaydeden Er, evlendiği zaman köy nüfusunun 1 kişi daha artacak olmasının sevindirici olduğunu dile getirdi.
Köyde eskiden 40-50 ev bulunduğunu, ancak zamanla aileler taşındıkça köyün virane hale gelmeye başladığını anlatan Er, köyde oturulabilir halde 3-4 ev kaldığını, diğerlerinin yıkıldığını kaydetti.
Köyün ayakta kalmasını sağlamak için geçen yıl yeniden bir ev yaptırdıklarını ifade eden Er, şöyle devam etti:
“Köyümüzde okul yok. Bu nedenle çocukları büyüyen aileler zamanla köyümüzden göç etti. Köyde kış şartları çok ağır olduğu için bazı aileler de dayanamadı. Şu an köyde bizden başka kimse kalmadı. Camimiz bile kullanılamaz hale geldi. Köyümüzün bu hali bizi çok üzüyor. Köyümüz, merhum Türkeş'in köyü olarak biliniyor. Türkeş'in dedesinin yaşadığı ev de yıkıldı. Zaten, dedelerimizin evi yan yanaymış. Biz dedemizin evini yeniden yaptırdık. Elimizde imkanımız olsa Türkeş'in dedesinin evini de yaptırmak isteriz. Türkeş, burada doğup büyümese bile köyümüz Başbuğ Türkeş ile birlikte anılıyor. Yaz aylarında Türkeş'in hatırası için köyümüzü ziyarete gelenler oluyor. Köyümüzün bu özelliğinin kaybolup gitmesini istemiyoruz. En azından okulumuz olsa ve camimiz yeniden yaptırılsa, insanlarımız köyünü terk etmez. Köyümüzün eski günlerine kavuşması ve yok olmaması için elimizden geleni yapıyoruz.”
Girişimleri sonucu köy yolunun yenilendiğini, mezarlık çevresinde kısıtlı imkanlarla düzenleme yaptırdıklarını anlatan Erkan Er, bu çalışmalarının hemşehrilerini yeniden köylerine döndürmek için yeterli olmadığını dile getirdi.
Merhum Alparslan Türkeş'in dedelerinin Köşkerli Köyü'nden Kıbrıs'a göç ettiği biliniyor. Türkeş'in ölüm yıl dönümü etkinlikleri kapsamında her yıl Köşkerli Köyü'nden alınan toprak mezarına götürülüyor.
Kategori : GÜNCEL