Terörle mücadele mi dikta rejimi mi?

  • Ana Sayfa
  • Terörle mücadele mi dikta rejimi mi?
Terörle mücadele mi dikta rejimi mi?
Dikta tartışmaları tam gaz. Terörle mücadelede kordinasyon için kurulacak yapı F tipi, dikta eleştirilerine neden oldu.Abone ol

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) kurulmasına ilişkin tasarının TBMM’deki görüşmelerinin ilk gününde dikta ve karargâh tartışması yaşandı. CHP, KDGM ile “F tipi ve AKP istihbaratı oluşturulduğunu” öne sürdü.

Hükümetin terörle mücadelede “koordinasyon” sağlaması amacıyla kurulmasını iste baskılı çakmak diği KDGM için görüşmeler Genel Kurul’da dün başladı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Yeni istihbarat düzenlemesi ile, sayıları 10-15 arasında olduğu belirtilen özel mobil dinleme araçları kontrol altına alınacak mı? Bu araçların kim hangi kurum tarafından kullanıldığı ortaya çıkacak mı? Yoksa bu müsteşarlık bünyesine alınacak mıdır?” diye sordu.
Bu düzenleme kirli ve karanlık ilişkileri kurumsal hale dönüştüreceğini öne süren Kart, okyanus ötesi esrarengiz ilişkilerin kurumsal hale getirileceğini iddia etti.
Kart şöyle konuştu:

“Tasarının 18. maddesinde İçişleri Bakanlığı’na taşrada 81 ilde gerek duyulması halinde ‘il sosyal ve etüt proje müdürlüğü’ kurulması öngörülüyor. Bunun anlamı F tipi yapılanmanın ve AKP istihbaratının ülke ölçeğine yaygınlaştırılmasıdır. AKP modeli istihbarat örgütlenmesinin nihai yapılanmasını oluşturan bir tasarı. Mutlak iktidar arayışının çatısı örülüyor.

HİTLERE BENZEYECEĞİZ
Ancak dikta yönetimlerinde, kamu düzenini, böyle merkezi bir yapılanma ile düzene sokmaya dönük yapılanmalar öngörür. Franco da Salazar da, Hitler de, Mussolini de bu yapılanmalara gitmiştir.”

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise kendilerinin hukuk ve demokrasi için çaba gösterdiğini savunarak, “Bunlar nereden çıkıyor, hayretle karşılıyorum” dedi.



Kategori : POLİTİKA