Muhalefetten diktatörlük eleştirisi

  • Ana Sayfa
  • Muhalefetten diktatörlük eleştirisi
Muhalefetten diktatörlük eleştirisi
Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen yasa tasarısı muhalefetin "diktatörlük" ve fetret dönemi" tartışmalarına neden oldu.Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA- Cumhurbaşkanlığı yasa tasarısı için yapılan görüşmeler başkanlık ve yarı başkanlık sistemi tartışmalarına dönüştü. Muhalefet, bu düzenlemenin Türkiye'yi fetret yapılanmasına ve diktatörlüğe götüreceğini ileri sürdü.

Anayasa Komisyonu toplantısında Adalet Bakanı Sadullah Ergin de hazır bulundu. Ergin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasal değişikliğin ardından, uyum yasanının çıkarılmadığını, bunun için tasarının Meclis’e sevkedildiğini söyledi.

DİKTATÖRLÜK TARTIŞMASI
MHP'li Behiç Çelik, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine imkan tanınmakla parlamenter sistemden uzaklaşıldığını savundu. Çelik, ''Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi Promosyon Kalem , diktatörlük rejimine giden yolu aralayacaktır'' dedi. Behiç Çelik, ''Biz, 72,5 milyon insanı kucaklayan sistem olmasını arzu ediyoruz. Bu düzenlemeye muhalifiz; çünkü diktatörlüğe karşıyız'' diye konuştu.

Behiç'in sözlerine AK Partili Mehmet Daniş'ten tepki geldi. Daniş, ''Halkoyuyla Cumhurbaşkanı seçiminde 'diktatörlükten'' bahsedilebilir mi? Sen hangi Anayasayı okudun?'' dedi.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sistemine ''diktatörlük'' denilmesiyle, haksızlık yapılmış olacağını söyledi.

CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇMESİN
Bağımsız Milletvekili Kamer Genç Türkiye şartlarında, Cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesinin daha iyi olacağını yapılan düzenlemeden geri dönülmesini önerdi. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, tekrar seçilmek için bazı tavizler verebileceğini ileri süren Genç, ''Hangi Parlamenter, genel başkanının sözünden çıkıyor? Parlamenterler, milletin menfaatini düşünür. Genel başkanlarının istediklerini yapmazlarsa, Türkiye'ye demokrasi gelmiş olur'' diye konuştu.

REFERANDUM NE KADAR DEMOKRATİK...
CHP'li Şahin Mengü ise ''Halka başvurmak veya başvurmamak, demokrasinin bir ölçütü değildir. Halkoyundan çıkacak iradenin, parlamenterlerin oyundan çıkacak iradeden daha iyi tecelli edeceği düşünülmemeli. Referandumlar, her zaman sağlıklı netice verir anlamına gelmez'' dedi.

367 TARTIŞMASI
AK Parti'li Mustafa Çetin, 1980 yılında 120 gün içinde Cumhurbaşkanı seçilememesinin, askeri darbenin gerekçesi olduğunu anımsatarak, ''367 sorununu bu ülkenin başına kim doladı? Cumhurbaşkanı seçemeseydik ne olurdu?'' diye sordu.

MHP'DEN UZLAŞMA KOMİSYONU ÖNERİSİ
MHP'li Faruk Bal, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin her zaman tartışmalara neden olduğunu ifade ederek, değiştirilecek ya da yenilenecek Anayasada Cumhurbaşkanlığı seçiminin ve yetkilerinin ele alınması gerektiğini vurguladı. Bal, Anayasa değişikliği konusunda MHP’nin, partilerin üzerinde uzlaşacağı maddelerin yeni seçilecek parlamento tarafından değiştirilmesi önerisini anımsattı. Bal, bu bakış açısıyla tasarının tümüne karşı olduklarını vurguladı.

FETRET YAPILANMASI YARATIR
Düzenlemenin ülkeyi fetret yapılanmasına götüreceğini savunan CHP'li Atilla Kart, "yürütmeye seçimle iki siyasi otorite getirildiğini" iddia etti. Bu iki ayrı yapılanmanın ne parlamenter ne yarı başkanlık ne de başkanlık sistemlerine uymadığını savunan Kart, "Yeni bir sistem hediye etmeyi başardınız. Bu yönetim sisteminin acziyetidir" dedi.
Tasarı alt komisyona gönderildi.



Kategori : POLİTİKA