Alevi Çalıştayı ikiye bölündü

  • Ana Sayfa
  • Alevi Çalıştayı ikiye bölündü
Alevi Çalıştayı ikiye bölündü
Alevilerin sorunlarını çözmek için başlatılan Çalıştay'a yönelik eleştiriler Ankara'da bölünmüş bir tablo yarattı.Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA- Alevilerin beklentilerini öğrenmek için başlatılan Alevi Çalıştayı’nda sona gelindi. Ancak bazı Alevi örgütlerinin tepkileri nedeniyle bugün Ankara'da bölünmüş bir tablo yaşandı. Bir tarafta hükümetin yürüttüğü Çalıştay diğer tarafta Çalıştay'ın sonuç vermeeyeğini savunan Alevi örgütleri.

7’inci Alevi Çalıştay’ı Kızılcahamam Asya Termal Otel'de başladı. Devlet Bakanı Faruk Çelik yaptığı konuşmada Çalıştaylar sayesinde kökleri yüzyıllara dayanan sorunu açık yüreklilikle ela alarak, konuyu derinlemesine inceleyerek kavramak, boyutlarını tarihin yüklerinden kurtararak anlatmak ve toplumsal huzur ve güveni sağlamak için kalıcı adımlar atmayı amaçladıklarını Silis kumu söyledi. Çelik şöyle devam etti:

“Mevcut sorunlarla yaşamayı bir alışkanlık hatta bir yaşam tarzı haline getirenler, bu sorunların varlığından nemalananlar ve ihtiraslarını kurumsallaştıranlarını, çözüm konusundaki ayak direyici duruşlarıyla toplumun sağduyusuna havale ediyoruz. Ayrıca mevcut sorunların asla çözülemeyeceği noktasında, üzerine titrenerek oluşturulan havayı, her vesileyle karartmaya çalışan bir tür öğrenilmiş çaresizlikle toplumda umut yerine kaygı ve tepki üretenlerin durumlarını da bir hayli sorunlu bulduğumuzu ifade etmek istiyorum.''

KONU KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİL
Çelik, ''Alevi Çalıştayları''nın son oturumunda, sorunun belli bir çerçeveye oturtulması konusunda verimli ve kalıcı bir müzakere gerçekleştirmeyi umduklarını söyledi. Bakan Çelik Çalıştay’ı eleştirenleri de unutmadı. Konunun kimsenin tekelinde olmadığını söyleyen Çelik şöyle devam etti:
''Bu konu şu yada bu grubun, zümrenin tekelinde değildir. Bütün bir ülkeyi ilgilendiren toplumsal meseleleri ele alırken yeni bir dil yeni bir bakış açısı ve her şeyden önce güven tazeleyici düzeyde iyi niyet beyanına duyulan ihtiyaç had safhadadır. Çözüm yolunda önce dinlemeye, kavramaya sonra da tatminkar adımlar atmaya mecburuz. Kırmadan, dökmeden, sabırla diyalog zeminini geliştirerek bu konuda mesafe almak istiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN AÇIKLAMA
Çalıştay’ın başladığı saatlerde ise Ankara’da bir başka toplantı yapıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Alevi Kültür Dernekleri Temsilcisi Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal Derneği Ankara Şube Başkanı Fevzi Gümüş davetli oldukları halde Çalıştay’a katılmadıklarını açıkladı. Balkız, Çalıştay’a gerçek Alevi örgütlerinin değil sadece Cem Vakfı ve çevresinin katıldığını ileri sürdü. Çalışmanın sonunda AKP ile Cem Vakfı'nın Alevi-İslam tanımı üzerinden Alevilere yeni bir elbise giydirmeye çalışıldığını savunan Balkız, “Alevi Açılımı da diğer açılımlar gibi hüsranla sonuçlanacak” dedi.

KİMLER KATILDI
Basına kapalı olarak 3 gün sürecek Alevi değerlendirme çalıştayına, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Başkanı Zafer Üskül, eski milletvekillerinden Arif Sağ, gazeteci Oral Çalışlar, Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hamza Aktan, AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 40 kadar davetli katılıyor.



Kategori : POLİTİKA