İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''demokratik açılım'' çalışmalarının büyük bir kararlılıkla ve azimle sürdürüldüğünü belirterek, ''Takdir edersiniz ki bir şeyi iyi yapmak kadar onu iyi anlatabilmek de sürecin bir parçasıdır'' dedi.
Atalay, ''Valiler Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, terörün demokratik sistemler ve bireysel özgürlükler karşısındaki en önemli tehdit olduğunu vurgulayarak, terör faaliyetlerinin demokratik hakların kullanılmasını tehlikeye soktuğunu söyledi.
Bölücü terörle mücadelede gelinen son noktada terörü sonlandırmak ve demokratik standartları yükseltmek amacıyla ''demokratik açılım'' çalışmasını bir devlet projesi olarak başlattıklarını söyleyen Atalay, şöyle devam etti:
''Milli Birlik ve Kardeşlik metal kalem Projesi, bu süreçte teröre karşı yıllardır verilen mücadelenin başka bir boyutu olmakla birlikte AK Parti iktidarıyla hazırlanan demokratikleşme sürecinin de bir devamıdır. Proje, başkalarının iddia ettiği gibi toplumun bir kesiminin ya da ülkemizin belli bir yöresinin değil herkes ve ülkemizin her köşesi için geçerlidir. Bu konuda atılması öngörülen bütün adımlar mecliste genel görüşmede gündeme getirilmiş ve orada hükümetimiz tarafından sunulmuştur. Demokratik açılım çalışmaları büyük bir kararlılıkla ve azimle sürdürülmektedir. Takdir edersiniz ki bir şeyi iyi yapmak kadar onu iyi anlatabilmek de sürecin bir parçasıdır. Her yapılan iş, yürütülen proje herkesi yakından ilgilendiriyorsa o zaman projeyi iyi anlatabilmek, maksadı doğru bir şekilde ortaya koyabilmek, vatandaşlarımızı bilgi kirliliği ve kafa bulanıklığından uzak tutabilmek için çalışmamız gerekiyor. Bu konuda da alan uygulamasını yapan başta valilerimiz olmak üzere mülki idareye çok iş düşüyor. Vatandaşlarımızın provokatörlerin tuzağına düşmemesi, oynanan oyunlara alet olmaması için dikkatli olmalıyız. Bu milletin birbirine düşmesinden, ayrışmasından menfaat umanlara karşı uyanık olmak zorundayız."
VALİLERE SORUMLULUK ÇAĞRISI
Valilerden sorunları ertelememelerini, daha karmaşık hale getirmemelerini isteyen Atalay, insanların ayrışmasına sebep olacak uygulamalardan özellikle kaçınılması gerektiğini dile getirdi.
Atalay, ülkenin özellikle bazı bölgelerinde güvenlik sebebiyle, mera ve yaylaların kullanımına ilişkin ciddi kısıtlamalar bulunduğunu anımsatarak, ''Bu konuda genelgemizi gönderdik valiliklerimize. Valiliklerimizden çalışma bekliyoruz. Belli bir tarih verdik. Şu anda hangi ilde ne kadar yayla ve kullanım kısıtlaması var, ne kadarını serbest hale getirebiliriz? bunların somut rakamsal verilerine valilerimizden bekliyoruz'' diye konuştu.
Atalay, ayrıca, yol kontrolü ve aramalarıyla ilgili genelgeyi de gönderdiklerini belirterek, valilerden yine görevli oldukları il sınırları içindeki mevcut durumun tespitini ve değerlendirmesini istediklerini anlattı.
10 BİN ŞEHİT YAKININA İŞ
Vatandaşların terörden doğan zararlarının karşılanması çalışmaları hakkında bilgi veren Atalay, bu kapsamda gereken miktarın 1 milyar 864 milyon 426 bin 415 TL olarak belirlendiğini, bunun 1 milyar 265 milyon 822 bin TL'sinin ödendiğini, bu konuda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Şehitlerin bir yakınının istihdam edildiğini anlatan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, şu ana kadar 10 bin 231 şehit yakının işe yerleştirildiğini ifade etti.
Kategori : POLİTİKA