Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, davada yargılanan emekli Albay Mustafa Levent Göktaş’ın ofisinden çıkan 51 no’lu DVD içindeki “Balyoz Harekât Planı”ndaki bilgilerle ilgili olarak Genelkurmay Askeri Başsavcılığı’ndan ayrıntılı bilgi istediği ortaya çıktı.
Ergenekon soruşturması kapsamında Göktaş’ın ofisinden çıkan ve içinde söz konusu DVD’nin bulunduğu mühürlü torba, 8 Ocak 2009’da İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde açıldı.
Bir hafta sonra İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, İstanbul TEM Şubesi’ne yazılı talimat vererek, DVD’nin kopyasının alınma quanto costa un trapianto di capelli sını, ardından adli emanete alınmak üzere orijinalinin ivedi olarak gönderilmesini istedi.
27 Ocak’ta polis, bir kopyasını aldıktan sonra DVD’yi savcılığa teslim etti. Bu DVD “2009/77” sıra numarası ile adli emanete alındı. 23 Şubat’ta da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, DVD’yi Genelkurmay Askeri Başsavcılığı’na göndererek, içindeki bilgilerin “devlet sırrına karşı suçlar, casusluk, devletin güvenliğine ilişkin” olup olmadığının ayrıntılı olarak bildirilmesini istedi.
GENELKURMAY 'GİZLİ' DEDİ
2 Nisan’da Genelkurmay Askeri Başsavcısı Hâkim Albay Yavuz Şentürk, DVD ile ilgili hazırlanan 8 sayfalık inceleme raporunu İstanbul’a gönderdi. İnceleme raporunda “Özel Kuvvetler Muhabere Eğitim Kısmı” başlıklı dosya içinde yer alan “Balyoz Harekât Planı” için “gizliliği kalkmamıştır” denilirken, “açıklamalar” kısmında da, DVD içinde “ALEV, ATAK, BALYOZ ve YARASA Hrk.pln.ları ve bunlara ait görev bölümü ve mu. ekleri vardır.
Çok gizlidir” ifadelerine yer verildi. Ayrıca Balyoz Harekât Planı’ndaki bilgilerin “devlet sırrı” kapsamında “çok gizli” olduğunu ve bu bilgiler üzerindeki gizliliğin kalkmadığı bildirildi.
Askeri savcılık ayrıca, DVD’deki diğer harekât planları “ALEV, ATAK ve YARASA” için de “gizlilik değerlendirmeleri kalkmadı” bilgilendirmesinde bulundu.
BU BALYOZ O BALYOZ MU?
Bu planın ismi ise, Taraf gazetesinde bir haftadır açıklanan planla aynı ismi taşıdığı için kafa karışıklığı yarattı. Zira Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Taraf’ın açıkladığı plan konusunda “Şuranın altını çizmek istiyorum ki bu planın ismi asla o iddia edilen isim değildir” dedi.
Bazı askeri kaynaklar da, Genelkurmay Başkanlığı’nda 1. Ordu’nun bir savaş planı ve geri bölge emniyet planı olduğunu, ancak bu planın Taraf’ta yayımlandığı gibi olmadığını savunarak “Orduların savaş planlarına tarihi kişilerin isimleri ve bölgeye göre isimler veriliyor.
1. Ordu’nun görev sahası düşünüldüğünde planın adının Meriç olması ihtimali mevcut” dedi.
Taraf’ın yayımladığı planla DVD’deki plan arasındaki benzerlikler ya da farklılıklar konusunda ise bugüne kadar resmi bir açıklama yapılmadı. Genelkurmay’ın gizli olduğunu bildirerek varlığını kabul ettiği DVD’deki planın içeriği de bilinmiyor.
Kategori : GÜNCEL