AK Partiden Yüksek Mahkemeye tepki

  • Ana Sayfa
  • AK Partiden Yüksek Mahkemeye tepki
AK Partiden Yüksek Mahkemeye tepki
AK Parti askere sivil yargı yolunu açan kararın iptal edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Abone ol

Anayasa Mahkemesi askere sivil yargı yolunu açan yasayı Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. AK Parti'den ise alınan kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri süren açıklamalar geliyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan yasayı iptal etmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Bozdağ, ''İptal kararı Anayasa'ya aykırıdır. CMK 250. maddesi kapsamında soruşturulan ve kovuşturulan suçlarla ilgili yargılama yetkisi ve görevi adli yargıdadır. İptal kararı bunu değiştirmeyecektir. Yine aynı suçlarla ilgili kovuşturma ve soruşturma yetkisi adli yargıdadır.'' dedi.

MEVCUT DAVALARI NASIL ETKİLEYE cinsel takviye CEK?
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da farklı düşünmüyor. Kararın yanlış olduğunu ileri süren Kuzu, "Mahkemenin kararı, var olan davaları nasıl etkiler?" sorusuna şu cevabı verdi:
''Biz yasayı çıkardığımız zaman zaten bugünkü davaların çoğu başlamış durumdaydı biliyorsunuz. Dolayısıyla, Ergenekon olarak adlandırılan büyük isim altındaki davaların bununla bir alakası yoktur. Çünkü onlar mevcut yasalar çerçevesinde süren davalardır. Bunları böyle görmek lazım.

Kuzu, yapılan değişiklikteki maksadın, daha çok toplu olarak işlenen organize suçlar, uyuşturucu ticaretine benzer suçları sivil yargıya bırakmak biçiminde olduğunu ifade etti. Burhan Kuzu, şunları ifade etti;
"Yoksa darbe, darbe teşebbüsü bunlar zaten sivil yargının baktığı davalardı biliyorsunuz. Dolayısıyla bunun etkileyeceği bir alan şu an için görünmüyor, görünmemektedir. Ayrıca 'kozmik oda' olarak adlandırılan o araştırmayı da ilgilendirmez. Onu da biz Ceza Usul Yasası'nın ilgili maddesi çerçevesinde yapmıştık. Devlet sırrı niteliğinde olan birtakım bilgi ve belgelerde suç isnadı varsa gizlilik kalkar. O açıdan geniş çaplı bir etkisi olduğunu sanmam ama bazı davalar da varsa da onu somut olarak bilemiyorum. Ona artık hakimler karar verecektir. Bu karar yanlış bir karardır çünkü Anayasanın hükümleriyle yaptığımız düzenlemenin çelişen bir tarafı aslında yoktur. Bile bile bizim bunu yapmamız zaten mümkün olmazdı.''

YORUM YAPMAK İÇİN ERKEN
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin zor zamanların zor davasında Anayasa'nın 2. maddesinde çizili olan Anayasa ruhunun gerisinde kaldığını söyledi.

Şu andaki bütün yorumların erken yorumlar olduğunu belirten İyimaya, "Gerekçesine henüz vakıf olamadık ama kısa kararı okudum. Benim ilk değerlendirmem şöyle; Yüksek Anayasa Mahkememiz, zor zamanların zor davasında Anayasa'nın 2. maddesinde çizili olan Anayasa ruhunun gerisinde kalmıştır" diye konuştu.

'Bir hukukçu olarak bu konuda Anayasa değişikliği teklifi vermeyi düşünür müsünüz?' sorusuna İyimaya, "Bu konuda benim beyanımın bir anlamı olmaz. Partiyi bağlayacak organların ve yeter sayıda milletvekilinin iradesinin ortaya çıkması lazım. Sistem kendisini düzeltiyor, kendisini dönüştürüyor. Bu konuda gerekli olması halinde kurucu iktidar yetkisi de kullanılabilir" karşılığını verdi.



Kategori : POLİTİKA