''Futbolda Transfer Gerçekleri'' araştırmasına göre, Beşiktaş, takım toplam değerinin içinde yüksek transfer harcamasıyla dikkat çekerken, en fazla net transfer bedeli harcaması yapan Fenerbahçe, uluslararası transferlerinde en az dış ticaret açığı veren kulüp oldu.
İki ayda bir yayımlanan ekonomi, finans dergisi DT Business Rewiew'in dördüncü sayısında yer alan araştırmaya göre, yeni futbolcular sisteme, eksikliklerine göre daha düşük maliyetle giriyorsa bu, lig için finansal anlamda olumlu, yeni futbolcular sisteme eskilerine göre daha yüksek maliyetle giriyorsa bu, lig için finansal anlamda olumsuz etki yapıyor.
Bir takıma veya lige toplamda yeni g search engine optimization irişler para karşılığı oluyorken, çıkışlar gelir getirmiyorsa bu durumun, önemli bir ekonomik kayıp anlamına geldiği tespitine yer verilen araştırmada, bu üç önermenin zaten hemen herkesin fazla düşünmeden aklına gelen noktalar olduğu ancak, olaya takımlar değil lig olarak bakıldığında, ekonomik olarak en kötü olasılığın sistem içerinde aynı futbolcuların düzenli olarak para karşılığı yer değiştirmeleri olduğu belirtildi.
Aynı futbolcuların yer değiştirmesinin dünyanın birçok liginde sıkıntı yarattığı vurgulanan araştırmada şu görüşler dile getirildi:
''Benzer performans gösteren oyuncuların yer değiştirmesi kulüp için sürekli olarak bir masraf kalemi yaratırken sisteme de herhangi bir değer sağlamamaktadır. Dünyanın bir çok liginde en büyük mali sıkıntı yaratan unsur yeni insan kaynağının sisteme girmesine rağmen benzer fonksiyonları icra eden futbolcuların aynı lig içerisindeki kulüpler arasında yer değiştirmesi ve dolayısıyla benzer fonksiyonları icra edebilecek kendi yetiştirdiği ve maliyeti düşük futbolculara göre rasyonel olmayan bir harcama gider kaleminin sürekli olarak oluşturulmasıdır.''
En fazla piyasa değeri olan üç takım olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2009-2010 transferlerine yer verilen araştırmada, şu değerlendirmeler yapıldı.
''Bu üç kulüpte de ciddi sayıda oyuncu gelip gitmesine rağmen gelir kalemleri son derce düşüktür. Bir önceki sezonun Turkcell Süperlig Şampiyonu Beşiktaş, takım toplam değerinin içerisinde yüksek bir transfer harcamasıyla dikkat çekmekte. En fazla net transfer bedeli harcaması yapan Fenerbahçe, uluslararası transferlerinde en az dış ticaret açığı veren kulüp olmuştur.(7.387.000 avro) Galatasaray ve Beşiktaş'ın tüm yurt dışı transferleri doğrudan kulüp için dış ticaret açığı doğurmuştur.
Tüm takımlar arasında en büyük bireysel değer (13.350.000 avro) sahip futbolcu olan Arda Turan, Galatasaray'ın Gençlik Geliştirme Programından geldiği için maliyeti sıfıra yakındır.
Galatasaray'ın toplam piyasa değerinin yüzde 19'a yakınını Gençlik Geliştirme Programından yetiştirdiği oyuncular oluşturmaktadır. Diğer iki kulüple karşılaştırıldığında (Fenerbahçe yüzde 7,3, Beşiktaş yüzde 6,5) Bu son derce yüksek bir orandır.''
Araştırmada, yayının gelecek sayılarda analizlerin Avrupa'nın bazı ligleriyle detaylandırılacağı bildirildi.
Kategori : SPOR