Brown Obamayı ezip geçti

Brown Obamayı ezip geçti
ABD, Obama'ya rakip olabilecek Cumhuriyetçi senatörün tarihi zaferiyle çalkalanıyor. Abone ol

Demokratlar 38 yıl sonra ilk kez kendi kaleleri olan eyalette, Kennedy'den boşalan koltuğu kaptırarak meclisteki çoğunluğu kaybetti. Sağlık reformu riske girdi. Kazanan Scott Brown için 'Yeni başkan adayı' yorumu yapıldı

Barack Obama Beyaz Saray'daki bir yılını doldurduğu gün siyasi kariyerindeki en ağır darbeyi aldı. Demokratlar 1972'den beridir Massachusetts eyaletinde kesintisiz zafer ilan ediyordu.

Son olarak Kennedy ailesinden Edward Kennedy bu eyaletten biri olarak senatör koltuğunda oturuyordu. Kennedy'nin geçen yıl ölümü üzerine eyalette ara seçim yapıldı ve demokratlar dün tarihi bir yenilgi alara promosyon çakmak k Kennedy'nin koltuğunu cumhuriyetçi senatör adayı Scott Brown'a kaptırdı. Böylece Obama döneminde demokratlar Amerikan meclisinde, sağlık reformu da dahil istedikleri kararları rahatça alabilmelerini sağlayan yüzde 60'lık çoğunluğu kaybetti. 100 üyeli Senato'da artık 41 Cumhuriyetçi bulunuyor.

SAĞLIK REFORMUNU TOPA TUTTU

Amerikan siyasetinin yeni parlayan yıldızı Scott Brown ise adeta başkanlık seçimlerinde zafer elde etmiş gibi büyük bir coşkuyla karşılandı. Eyalet sokaklarında yüzlerce taraftarı ellerine “kendi değişimimizi yapacağız” pankartları taşıdı. Brown seçimin ardından Obama'nın sağlık reformuna muhalefetini dile getirdi. İnsanların trilyon dolarlık sağlık reformunu istemediğini savunan Brown, bunun vergileri artıracağı, sağlık sigortası sistemine zarar vereceği, iş yerlerini yok edeceği ve ülkeyi daha fazla borca sokacağını öne sürdü. Bu arada seçim, Obama'nın bir yılına yönelik mini referandum olarak da görülüyor.

NEDEN KAYBETTİ?

Scott Brown ABD Senatosu'nun 41'nci senatörü olurken Washington'da siyasi denge de değişti. Barack Obama'nın büyük önem verdiği Sağlık reformu paketinin akibeti, hem çoğunluğun kaybedilmesi hem de ortaya çıkan yeni siyasi durumdan dolayı belirsiz bir duruma düştü. Seçimin kaybedilmesine paketin neden olduğu ileri sürülürken, Obama'nın Kasım ayında yapılacak olan senato ara seçimleri nedeniyle politika değişikliklerine gidebileceği belirtiliyor. Siyasi analistler ise, seçimin neden kaybedildiği konusunda ayrıldı.

Uzmanların büyük bir çoğunluğu sağlık paketi nedeniyle seçimin kaybedildiğini savunurken, bazı uzmanlar buna karşı çıkarak, Massachusetts'te hemen herkesin sağlık sigortasının yanı sıra eyaletteki eğitim imkanlarının da yüksekliğine dikkat çekti. Öne çıkan görüşler özetle şöyle: Massachusetts, Demokrat olmakla beraber daha çok bağımsız bir eyalet. Doğru kampanya yapılmadı ve hassasiyetler okunamadı. Demokrat Çoğunluk lideri Harry Reid'in, sağlık paketinin geçmesi için bazı senatörlere eyaletleri için 100'er milyon dolar verilmesinin yolunu açması büyük tepki topladı. Demokrat aday Coakley yanlış bir tercihti. Brown'un tabanla güçlü bir bağı vardı.



Kategori : DÜNYA