Heronların teslimatı yılan hikayesine döndü

  • Ana Sayfa
  • Heronların teslimatı yılan hikayesine döndü
Heronların teslimatı yılan hikayesine döndü
İsrail'den alınmasına karar verilen Heronlar'ın Türkiye'ye teslimatı adeta yılan hikayesine döndü.Abone ol

Yaklaşık 5 yıl önce yapılan anlaşma ile İsrail'den alınmasına karar verilen Heronlar'ın Türkiye'ye teslimatı adeta yılan hikayesine döndü.

Kabul testleri devam eden insansız hava aracı (İHA) Heronlar'ın, bu kez de sözleşme koşullarında değişikliğe gidileceği öğrenildi. Mevcut sözleşmede, Heronlar'ın görev bölgesi üzerinde 24 saat kesintisiz uçuş yapması istenirken, yeni sözleşmede uçuş süresi  6-8 saate çekilecek. İsrailli IAI/Elbit konsorsiyumundan 2005 yılında 183 milyon dolara alımı kararlaştırılan 10 adet Heron'un komuta kontrol sistemleri ile birlikte 2007'nin ekim ayında Türkiye'ye teslim edilmesi planlanıyordu. Ancak büyük bölümü İsrailli konsorsiyumd hair transplant turkey before and after an kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle, Heronlar'ın kesin kabulü bugüne kadar yapılamadı.

HESAP TUTMADI

Heronlar'ın teslimatı için sözleşmede değişikliğe gidilmesine yol açan gelişmeler, yine İsrailli firmadan kaynaklandı. IAI/Elbit konsorsiyumu ile 2005 yılında imzalanan sözleşmeye göre, İHA'lara İsrail'in kendi ürettiği kamera ve hedef sistemlerinin yerine, Aselsan'ın ASELFLİR-300 adı verilen kamera ve hedefleme sisteminin entegre edilmesi gerekiyordu. Ancak İsrail, Aselsan'ın sözleşmede yer alan kamera ve hedefleme sistemlerini üretemeyeceğini varsayarak, Heronlar'ın motorunda iyileştirme yapmadı. Ne var ki, İsrail'in bu hesabı tutmadı ve Aselsan sözleşme şartlarına uyarak kamera ve hedefleme sistemlerini sözleşmede öngörülen sürede İsrail'e teslim etti. Bu durum karşısında İsrailli firma, Türkiye'de üretilen kamera ve hedefleme sistemini, Heronlar'ın motor gücünde iyileştirmeye gitmeden entegre etti. Ancak bu durum, sözleşme şartlarında yer alan Heronlar'ın 30 bin feet irtifa ve havada kalış süresi ile ilgili sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep oldu. Sorunlar devam ederken, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ekim 2008'de İsrail'e bir ziyaret düzenledi ve Heronlar için, 'Mükemmel araçlar. Verilecek görevleri en iyi şekilde yapacaklar' değerlendirmesinde bulundu. Gönül'ün açıklamasından kısa bir süre sonra 2 adet Heron,  Batman Askeri Üssü'ne konuşlandırıldı. Ancak, yapılan kabul testlerinde İHA'ların teknik şartnamedeki irtifa ve havada kalış süresine erişemediği anlaşıldı.

GELENLER GERİ GİTTİ

Görüşmelerin sonunda motorların iyileştirilmesi kararlaştırıldı. Motorları iyileştirilen İHA'ların ilk 4'ü 2009 Ağustosu'nda teslim edilecekti. İsrailli firma bu vaadini de yerine getiremedi. Motorlarının Türkiye'de iyileştirileceği açıklanan Batman'da konuşlu iki Heron da, Ekim 2009'da geri gönderildi.  Güçlendirilmiş Heronlar'ın şartnamede yer alan 30 bin feet irtifaya yükselebilmesi ağırlığına bağlı.

Heronlar'ın yakıt tankının dolu olduğu sıradaki ağırlığı ise 30 bin feet'e çıkmasına engel. Bu nedenle havalandıktan sonra önce yakıtının azalması ve hafiflemesi, daha sonra da kademeli olarak tırmanması gerekecek. Heronlar, ortaya çıkan bu durum nedeniyle görev bölgesi üzerinde 24 saat uçabilme imkanını yerine getiremeyecek. Şimdi şartnamedeki bu sürenin aşağı çekileceği öğrenildi.



Kategori : GÜNCEL