Öğrencilere dürüstlük dersi verilecek

  • Ana Sayfa
  • Öğrencilere dürüstlük dersi verilecek
Öğrencilere dürüstlük dersi verilecek
Hükümet, Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planını görüşecek. Hükümetin yolsuzlukla mücadele eylem planının ana hatları şöyle;Abone ol

Hükümet, bugünkü Bakanlar Kurulu’nda Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planını görüşecek. Yeni kurulan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanlığı’na getirilen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in gözetiminde hazırlanan eylem planı, Bakanlar Kurulu’nun onayından sonra hayata geçirilecek. Özellikle kamu kurumları ve belediyelerde sık sık gündeme gelen yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla mücadele amacı taşıyan eylem plan metal kalem ında öncelik, siyasetin şeffaflaştırılmasına verilecek. Hükümetin yolsuzlukla mücadele eylem planının ana hatları şöyle:

Seçim kampanyasına şeffaflık

Siyasi partilerin ve seçim çalışmalarında açıklık ve şeffaflığa ilişkin yeni düzenlemeler yapılacak. Siyasi etik ve kamu denetçiliği mekanizması kurulması ile ilgili yasal düzenleme hayata geçirilecek.

Yolsuzluk risk haritası

Yolsuzluğa açık risk alanlarının belirlenmesi ve denetimin bu alanlara yönlendirilmesi sağlanacak. Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kanunundaki mal bildirimi hükümleri gözden geçirilecek.

Kamu görevlilerinin yapamayacağı işler yeniden düzenlenecek. Kamu görevlilerinin ayrıcalığı ve soruşturmadaki izin sistemi gözden geçirilecek.

İhbarcılar korunacak

Yolsuzlukla mücadelenin etkinliğini azaltan sır ve gizlilik hükümlerinin daraltılması sağlanacak. Kamu ve sivil toplum kuruluşlarındaki yolsuzlukları bildirenlerin korunması sağlanacak.

İmar ve ruhsata gözetim

Yerel yönetimlerin ihale, imar, ruhsat ve diğer işlem süreçlerinde saydamlık ve hesap verilebilirliğin arttırılması için yeni denetim mekanizmaları oluşturulacak. Yolsuzluk suçlarıyla ilgili veri tabanı oluşturulacak. Yargı, denetim ve kolluk birimleri arasında bilgi paylaşımı ve koordinasyon sağlanacak.

Okullarda dürüstlük dersi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), düzenli aralıklarla “yolsuzluk algılama anketi” yapacak. Okullarda dürüstlük, yolsuzlukla mücadele ve temiz toplum dersleri verilecek. Yolsuzlukla mücadelede başarı sağlayan kurum ve kuruluşlar ile ilgili görevliler ödüllendirilecek.



Kategori : GÜNCEL