Romanlar 100 liraya ev sahibi olacak

  • Ana Sayfa
  • Romanlar 100 liraya ev sahibi olacak
Romanlar 100 liraya ev sahibi olacak
TOKİ'den Roman Açılımına destek geldi. TOKİ ayda 100 lira taksitle romanlara ev yapıp satacak.Abone ol

Hükümetin yürüttüğü ''Roman açılımı''na destek olmak amacıyla Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de bu vatandaşların konut sorununu çözmek üzere özel projeler uygulamaya karar verdi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Roman vatandaşların konut sorununu çözmek amacıyla, bu vatandaşların yoğun olarak yaşadığı yerlerde, belediyelerle işbirliği halinde, az katlı bahçeli projeler uygulayacaklarını bildirdi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, ilk uygulamaların Bursa Mustafa Kemal Paşa ve İstanbul Şile'de gerçekleştirileceğini, konut sayısının da belediyeler tarafından belirleneceğini belirtti.

''Parasında değiliz, yeter ki bu vatandaşlarımız insanca yaşama kavuşsunlar'' diyen Erdoğan Bayraktar, bu konuda isteyen belediyeler ile işbirliği yapabilec cinsel takviye eklerini vurguladı ve İzmir-Karşıyaka Belediyesi ile de görüştüklerini kaydetti. Bayraktar, belediyelerin talebine göre, uygun yerlerde projenin uygulanabileceğini bildirdi.

Sağlıklı koşulların sağlanması için, bu tür mahallelerde insanların etap etap geçici yerleşim yerlerine alınıp, konutlar tamamlandıktan sonra kalıcı konutlarına yerleştirilebileceğini anlatan Bayraktar, Türkiye'nin artık bu tür sorunlarını çözmesi gerektiğini, bu güce de sahip olduğunu kaydetti.

Bu konutların, Roman vatandaşlara, yoksul vatandaşlara olduğu gibi, konuta oturduktan sonra başlamak üzere, 100 lira taksitle satılabileceğini açıklayan TOKİ Başkanı Bayraktar, ''Parasında değiliz, yeter ki bu vatandaşlarımız insanca yaşama kavuşsunlar. 100 lira taksitle veresiye konut satacağız'' dedi.

TOKİ'nin konut yaparken bölgenin özelliklerini, iklimi ve insanların yaşam şartlarını dikkate aldığına işaret eden Bayraktar, Roman vatandaşlar için de yaşam alışkanlıklarına uygun olarak zemin 2 katlı, bahçeli veya 2-3 katlı projeler uygulanabileceğini kaydetti.

SULUKULE PROJESİ ÇOK TARTIŞILMIŞTI

TOKİ'nin, kamuoyunda ''Sulukule'' olarak bilinen bölgede İstanbul
Büyükşehir ve Fatih Belediyesi ile birlikte kentsel dönüşüm amacıyla uyguladığı ''Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi'' çeşitli tartışmalara yol açmıştı.

Fatih Belediyesi tarafından bölgede yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, yaklaşık 91 bin metrekarelik alanda 3 bin 430 kişinin yaşadığı alanda, yerleşimcilerin sadece yüzde 17'si kendisini ''Roman'' olarak tanımlamıştı. Proje alanında 346'sı kiracı toplam 620 ailenin yaşadığı, başka yerlerde yaşayan ev sahiplerinin buradaki evlerini kullanamadığı, hatta evinde kimin oturduğunu da bilmediğini belirttiği kaydedilmişti. Bir çok kiracının da avlulardaki baraka ve odunlukları ''konut'' olarak kullandığı belirtilmişti.

Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerini kapsayan Kentsel Yenileme Projesi kapsamında, hak sahiplerine konut verilirken, kiracı olanlara da Taşoluk'ta TOKİ'nin yaptığı konutlardan düşük taksitlerle satın alma imkanı sağlandı. Ancak, bazı vatandaşlar, su, elektrik parasını, taksitlerini ödeyemedikleri gerekçesi ile bu konutları da satmış ve tekrar bölgede yaşamak istediğini belirtmişti.

''Sulukule Kültürü''nün yok edilmek istendiğine ilişkin iddialar, uluslararası boyutlara da taşınmıştı.

Roman vatandaşlar, en son yılbaşında Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşanan sorunla gündeme gelmiş ve bazı vatandaşların ilçe dışındaki yerlerde iskanı sağlanmıştı.



Kategori : GÜNCEL