Yatırımcıya ucuzundan arsa fırsatı

  • Ana Sayfa
  • Yatırımcıya ucuzundan arsa fırsatı
Yatırımcıya ucuzundan arsa fırsatı
Parası olana kaçırılmayacak fırsat! Bakanlık, 113 yine OSB kuruyor. Hemen hemen her ilde arsalar satışa çıkacak.Abone ol

Birçok ülke tarafından örnek alınan Türkiye'ye özel organize sanayi bölgesi modeli, yatırımcılara pek çok avantaj sunuyor. 113 yeni OSB kuruluyor. OSB'lerin alanı 69 bin hektara ulaşıyor. İşte il il OSB'ler.

Kazakistan, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin Türkiye'yi ilgiyle izleyip bugünlerde model almak istedikleri organize sanayi bölgelerinin (OSB) sayısı 261'e çıkıyor. Yani 113 yeni OSB kuruluyor. Böylece OSB'lerin alanı 69 bin hektara ulaşıyor. Bir yandan faaliyette bulunan 148 OSB içindeki tahsis edilecek yerler, bir yandan yeni OSB'lerdeki arazilerle yatırımcıya altyapı, elektrik, doğalgaz, su, telefon ve atık üniteleri gibi hizmetlerde avantaj sağlanıyor.

Aynı zamanda sanayide kümelenme hedefine ulaşılıyor. Sanayiciler organize davranarak sektörel ve bölgesel teşvikler¬den yeni dönemde özel bir pay alabilmek için lobi çalışmalarını yürütüyorlar. Sanayicinin bürokratik işlemlerden kur¬tulduğu, altyapı ve diğer maliyetlerini en aza indirdiği OSB'lerin sayısı, OSB'lerin ortaklaşa kurduğu OSB üst kuruluşu (0S-BÜK) ile 261'e çıkıyor.

hair transplant turkey >Böylece yeni 113 OSB ile 19 bin 203 hektar alan daha OSB alanı olacak ve toplam alan 69 bin hektar alana çıkacak. Bursa ve izmir'de 13, Kocaeli ve Ankara'da 12, Afyon ve Konya'da 9, istanbul'da 8 OSB olacak. Toplamda 260 OSB'nin 31'i ihtisas OSB'si olarak faaliyet gösterecek. İlk kez Yalova'da bilişim için özel ihtisas OSB kurulacak.

AFYON, İZMİR VE ANKARA OSB

Halen faaliyette olan 148 OSB'de de toplam 42 bin 700 adet parselin 32 bin 777 adedi tahsis edildi. Yani mevcut alanda da doluluk oranı yüzde 76 düzeyinde. OSB'ler içinde 39 bin fabrika faaliyette, inşa halinde 3 bin 546 fabrika bulunuyor. OSB'ler içinde kriz ve diğer nedenlerle 4 bin 687 fabrika kapalı durumda. Yine OSB alanı içinde yaklaşık 1 milyon kişi çalışıyor.
113 yeni OSB'nin 7'şer tanesi Afyon, izmir ve Ankara'da; 5'er tanesi Denizli ve Konya'da, 4'er tanesi ise Aydın ve Kocaeli'de kurulacak. Yeni OSB'lerin 23'ü yer seçimi aşamasında.

Bunlar 3 bin 395 hektar alanı kapsaya¬cak. 30 yeni OSB için kamulaştırma yapılıyor. Bunların alanı ise 5 bin 965 hektar ola¬cak. Planlama aşamasında olan 18 OSB 3 bin 757 hektar alanı kaplayacak. 42 OSB'de ise altyapı inşaatları devam ediyor.

OSB NASIL KURULUYOR?

OSB'lerle sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Ayrıca birbirini tamam¬layıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kar artışının sağlanması, sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırıl¬ması ile tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi hedefleniyor. Sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması, ortak arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi de diğer amaçlar arasında. OSB'ler devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiliyor.

Türkiye'de dört tip OSB kurulabiliyor. Bunlar bakanlık kredi desteğiyle kurulan OSB'ler, bakanlık kredi desteğinden yararlanmayan OSB'ler, özel OSB'ler ve tarıma dayalı ihtisas OSB'leri olarak sıralanıyor. Ayrıca, OSB'ler yatırım konularına göre de "karma OSB" ve "ihtisas OSB" olmak üzere ikiye ayrılıyor.

İL İL OSB'LER

ADANA: 2 OSB faaliyet gösteriyor. Adana Hacı Sabancı OSB'de 263 şirket fa¬aliyet gösteriyor. 46'sı ise inşaat halinde. Arsa satış bedelleri 42-60 TL/m2. Kozan OSB'de ise gıda (narenciye ve zeytinyağı) ağır lıklı sektör. Toplam 78 sanayi parselinden tah¬sis edilmeyi bekleyen sanayi parsel sayısı 46 olarak belirtiliyor. Arsa satış bedelleri 3 TL/m2.

ADIYAMAN: 3 OSB faaliyette, biri ise yeni kuruluyor. Adıyaman OSB'de 60 şirket faaliyet gösteriyor. Arsa satış bedelleri 1.50 TL/m2. Adıya¬man Besni OSB'de tekstil, deri, gıda ağırlıklı sektörler. Şu anda 4 şirket faaliyet gösteriyor. Adıyaman Gölbaşı OSB'de toplam 32 sanayi parselinden tahsis edilmeyi bek¬leyen sanayi parsel sayısı 25 olarak belirti¬liyor. Arsa satış bedelleri 2-2.60 TL/m2.

AFYON: 2 OSB faaliyette, 7 OSB ise yeni kuruluyor. Afyonkarahisar OSB'de 278 şirket faaliyet gösteriyor. Arsa satış bedelleri 7.50-30 TL/m2. Iscehisar Mermer İhtisas OSB'de arsa satış bedelleri ise 6-16 TL/m2. Afyonkarahisar Bolvadin, Emirdağ, Afyonkarahisar Dinar, Afyonkarahisar Sandıklı, Afyonkarahisar Dazkırı Dokuma ve Konfeksiyon, Afyonkarahisar Şuhut, Afyonkarahisar Merkez 2 OSB'lerin kurulma aşamaları devam ediyor.

AĞRI: Ağrı OSB kurulma aşamasında. Toplam 115 sanayi parseli tahsis edilecek. Arsa satış bedeli 6TL/m2.

AKSARAY: Aksaray OSB'de 104 şirket faaliyet gösteriyor. Arsa satış bedelleri 15 TL/m2.



Kategori : GÜNCEL