Türkiye referanduma hazırlanıyor

  • Ana Sayfa
  • Türkiye referanduma hazırlanıyor
Türkiye referanduma hazırlanıyor
Referandum süresi 120 günden 60 güne indiren tasarı Komisyon'dan geçti. Tasarı Genel Kurul'a gelecek...Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA- Referandum süresinin 120 günden 45 güne indirilmesini içeren kanun teklifi YSK’nın görüşü doğrultusunda 60 güne düşürülerek benimsendi. 3 saat süren komisyon toplantısında “toplumsal ayrışma”, “Anayasal kurumlara saldırı”, “niyet okuma”, “dayatma”, “Fetret dönemi”, “gizli karargah”a varan gergin tartışmalar yaşandı.

CHP’li Atilla Kart, AK Parti’yi 12 Eylül mahsulü olmakla suçladı, ülkenin durumunu Fetret dönemine benzetti. Kart’ın Adalet, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık kaynaklı legal olmayan bir karargahça yönetildiği sözleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in tepkisini çekti. Kart’ın sözlerini talihsiz bir beyan olarak nitelendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “AK Parti millete dayatan anlayışa karşı milletin sesi olmuştur” dedi.

TBMM A Promosyon Kalem nayasa Komisyonu, referandum süresinin 120 günden 45 güne düşürülmesiyle ilgili yasa teklifini görüşmek için toplandı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, teklifi veren AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da toplantıda hazır bulundu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, teklif sahibi Bekir Bozdağ ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin teklifin yasalaşması yönünde olumlu görüş bildirdi. Referandum süresinin gelişen teknolojik olanaklar, e-devlet imkanları nedeniyle kısaltılmasının yerinde olacağı vurgulandı. Kuzu, Yüksek Seçim Kurulunun bu konuda, 120 günü 60 güne, 40 günü de 20 güne düşürülmesini konusunda görüş bildirdiğini duyurdu. Ardından muhalefet partileri milletvekilleri söz almaya başladı.

ZARF DEĞİL MEKTUBU AÇIN
İlk sözü alan MHP Grup Başkanvekili Faruk Bal, “Referandum süresinin kısaltılması bir zarftır. Önemli olan içine konulacak mektup” diyerek Anayasa değişikliği yapılacağı tartışmalarını açtı. Bal, Anayasa’nın toplumsal bir sözleşme olduğunu belirterek yapılacak bir değişikliğin de dayatma ile değil uzlaşma ile gerçekleştirilmesini istedi. Bal “Böyle olur, Anayasa’nın temel niteliklerine dokunulmazsa süre 30 gün bile olabilir” dedi.

HUKUK DIŞI
Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli daha önce sürenin kısaltılmasıyla ilgili düzenlemenin veto yediğini hatırlatarak benzer bir girişimin de hukuka aykırı olacağını savundu. İçli teklifi veren Bozdağ’ın 337 AK Partili milletvekilinin grup başkanı olduğunu hatırlatarak Grup Başkanı olarak teklif vermesini nezaketsizlik olarak nitelendirdi.

“SEN ÇAYINI İÇ HAYDAR”
Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, İçli’nin sözlerini eleştirirken, AK Partili Haydar Kemal Kurt “67 ile 367’yi karıştırıyor” diye laf attı. Kuzu bunun üzerine Haydar Kemal Kurt’a seslenerek, “Sen çayını iç Haydar” dedi.

CHP’Lİ KART’TAN AĞIR SÖZLER
Görüşmelerde en ağır sözler CHP’li Atilla Kart’tan geldi. Hükümetin sürekli dayatmacı bir yaklaşım içinde olduğunu ileri süren Kart, Anayasal kurumlara saldırının olduğunu, Türkiye’nin yönetilmez hale geldiğini, Fetret döneminin yaratıldığı bir ülkeye doğru gidildiğini savundu.
Referandum süresinin kısaltılmasının AKP’nin uzlaşma aramadan tek başına Anayasa değişikliği yapma isteği anlamına geldiğini ileri süren Kart, “Bu ben kendi yargıcımı, hakimi seçmek istiyorum demek. HSYK Yargıtay için bunu yapacağım demek. Bunu yaparken topluma sempatik gelecek bazı havuçları da vereceğim” demek.

GİZLİ KARARGAH İDDİASI
Kart çok ciddi bir de iddia ortaya attı. Kart, Başbakanlık, Adalet ve İçişleri Bakanlığı kaynaklı kamu gücünü kötüye kullanan legal olmayan bir karargah kurulduğunu söyleyen iddia etti.

AKP 12 EYLÜL’ÜN MAHSÜLÜ



Kategori : POLİTİKA