Erdoğan Birleşik Arap Emirliklerinde

  • Ana Sayfa
  • Erdoğan Birleşik Arap Emirliklerinde
Erdoğan Birleşik Arap Emirliklerinde
Erdoğan, özel uçak "Ana" ile TSİ 22.25'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Başkenti Abu Dabi'ye gitti.Abone ol

Başbakan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanlığı Havaalanında, BAE Ekonomi Bakanı Sultan Bin Sayid El Mansuri ve Türkiye'nin BAE Büyükelçisi Vural Altay karşıladı.

Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Abu Dabi'ye geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti

Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde hareketinden basın toplantısı yaptı.

BAE'ne gerçekleştireceği ziyarette, 3. Dünya Enerji Zirvesi'nde bir konuşma yapacağını anlatan Erdoğan, bu vesile ile zirveye katılacak devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili temaslarda bulunmayı öngördüğünü söyledi.

Erdoğan, öz ersağ üyelik başvurusu ellikle Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'la yapacağı görüşmelerde, BAE ile ikili düzeyde ilişkilerin değerlendirileceğini ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkanlarının araştırılacağını belirtti.

BAE'nin 2008 yılında Körfez ülkeleri arasında en büyük ticaret hacmine sahip olan ülke konumuna geldiğini ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki mevcut potansiyelin ticaret hacminin daha da artırılmasına müsait olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, "BAE ile ikili ekonomik işbirliğimizin geliştirilmesi ve yatırım alanlarının çeşitlendirilmesi ziyaretimizde ele alacağımız en önemli konu olacaktır" diye konuştu.

Daha sonra Suudi Arabistan'a geçerek, Riyad'da, Kral Abdullah Bin Abdülaziz El Saud ve Veliaht Prens ile görüşeceğini anlatan Erdoğan, görüşmede, Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerini bütün yönleriyle gözden geçirme ve yeni işbirliği alanları hakkında görüş alış verişinde bulunmayı öngördüğünü söyledi.

Suudi Arabistan ziyareti

Suudi Arabistan ile toplam ticaret hacminin 2008 yılı sonu itibarıyla 5.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Erdoğan, ikili ticaret hacminin 2009 yılında küresel krize bağlı olarak bir miktar düşüş gösterdiğini kaydetti.

Erdoğan, bunu telafi edecek adımları yıl içerisinde atmayı planladıklarını ifade ederek, ziyareti sırasında mevcut potansiyel dikkate alındığında yetersiz olan ticaret hacminin daha da yükseltilmesi ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik görüşmelerde bulunacağını ifade etti.

Bu ziyaret vesilesiyle merkezi Cidde'de bulunan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile teşkilatın gündeminde bulunan konulara ilişkin görüş alış verişinde bulunacaklarını kaydeden Erdoğan, "Ziyaretim çerçevesinde gerek BAE gerekse Suudi Arabistan'da gerçekleştireceğim temaslarda ülkelerimizi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konulardaki son gelişmeleri gözden geçirme imkanımız olacak. Muhataplarımla bölgemizin kalıcı barış ve istikrara kavuşması için sürdürdüğümüz çabalar hakkında eş güdüm ve istişareleri enine boyuna görüşeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, kendisine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Türkiye-Suudi Arabistan Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Ceylan, Türkiye-BAE Dostluk Grubu Başkanı Rüstem Zeydan'ın eşlik edeceğini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ise Suudi Arabistan'da heyete katılacağını söyledi.



Kategori : POLİTİKA