Mendile gizlenen kirli ticaret

Mendile gizlenen kirli ticaret
Onların okuması lazım... Ama sokakta dilenerek ayda 3 bin TL kazanan küçükler, ailelerinin ya da çetelerin rant kapısı haline geldi.Abone ol

Türkiye 3 günden bu yana feci şekilde dövüldükten sonra Haliç Köprüsü'ne bırakılan mendil satıcısı 5 yaşındaki B. K.'nın durumunu tartışıyor.

Küçük çocuğu  'bölgemizde dilenemezsin' diyerek darp eden çocukların da 11-13 yaş arasında olması yaşanan tehlikenin boyutlarını göz önüne serdi.

Okumaları gerekirken mendil sattırılan, gasp, hırsızlık ve kapkaç gibi suçlara zorlanan ya da dilendirilen bu çocukların sayısı günden güne artıyor. Çünkü bazı aileler ve çeteler için çocuklar büyük bir rant aracı.

Tekrar söylüyoruz  'ALMAYIN'

Umut Çocukları Derneği'nin kurucusu Yusuf Kulca, rantın büyüklüğüne dikkat çekti. Kulca, çalıştırılan çocuklara vatandaşların yaptığı Kumlama kumu parasal yardımın çocukların sokaklardan kurtarılmasına engel teşkil ettiğini söyledi. Bir çocuğun günde ortalama 100 TL kazandığına ayda ise bunun 3 bin TL'ye kadar ulaşabildiğine dikkat çeken Kulca, şunları anlattı: '10 yıldır topluma bu çocuklara para verilmemesi gerektiğini anlatamadık. Hep insanların vicdanları galip geldi. Vatandaş geliyor çocuktan mendil satın alıyor. 500 kuruşluk mendili 5 TL'ye, 20 TL'ye alıyor. Bu para sokaklarda döndüğü müddetçe hangi çocuk alınabilir. Hal böyle olunca anne-baba çalışmıyor ve fazla fazla çocuk yapıp sokağa gönderiyor. Çocuklarını, evlatlarını istismar ediyor, kullanıyor' diye konuştu. Cüzdanımız ile vicdanımız arasında kalarak sokakta dilenen çocuklara yardımcı olunamayacağını vurgulayan Kulca, 'Ortada büyük bir rant ve bu rantın da kavgası var. Çocuklar kanunlar tarafından korunuyor. Ancak uygulamada sıkıntılar var. Bu uygulamaların verimli olabilmesi için de çocuklar ile toplum arasında bilincin uyandırılması gerek. En büyük problem de bu zaten. Sistemi başarısız kılan ise insanların vicdanları oldu' dedi.

B. K., yaşadığıyla Türkiye'nin gündemini değiştirdi. Gözler onun gibi sokakta dilendirilen diğer çocuklara çevrildi. Ancak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü son bir yıl içinde sokakta çalıştırıldığı için 2044 çocuk hakkında işlem yaptı. Çocukların yaklaşık bini SHÇEK'e bağlı yuvaya, 58'i de ailelerine teslim edildi. Öte yandan Emniyet verilerine göre, 2008 yılı içinde 17, 2009 yılında da 4 aileye yasal işlem uygulandığı öğrenildi.

Köy miniklerin sırtından kalkınıyor

BEŞ yaşındaki B.K.'nin memleketi Adana'nın Kozan İlçesi'ne bağlı Turgutlu Köyü, 'Dilenci Köyü' olarak biliniyor. Kış aylarında, çoluk-çocuk değişik şehirlere dağılan köy halkı, yazın geri dönüp kazandıkları parayla arsa ve arazi satın alıyor. Kozan ve civar köylerde yaşayan vatandaşlar ise arsa alıp, akaryakıt istasyonu açarak ekonomik katkı sağladıkları için dilenen hemşerilerine destek veriyor. Korkunç olaydan sonra harekete geçen yetkililer ise, köyde meslek edindirme seferberliği başlatıp, Turgutlu ahalisinin dilenerek para kazanmasına son vermeyi hedefliyor.

Turgutlu'ya komşu köy olan Hacı Mürzeli'de yaşayan emekli adliye memuru Cumali Uçar (60), şaşkınlık yaratan açıklamasında şunları söyledi: 'Kazandıklarını yine memleketlerine yatırıyorlar. İlçemiz büyüyor ve kalkınıyor. Hepimiz böyle düşünüyoruz. Gittikleri yerde 3-5 ay kalıp, kazandıkları parayla Kozan'ın ekonomik anlamda gelişmesine katkı sağlıyorlar.'



Kategori : GÜNCEL