Doğumdan korkan sezeryan oluyor

Doğumdan korkan sezeryan oluyor
Zekai Tahir Burak Doğumevi Başhekimi Mollamahmutoğlu, doktorların sezeryan açmazını ve nedenlerini anlattı. Abone ol

GÜLŞAH ERDEM
İNTERNETHABER
ANKARA- Sağlık Bakanının çok tartışılan 'sezeryan' ile doğumların azaltılması konusunda yaptığı açıklamalara, Zekai Tahir Burak Kadın Doğum hastanesinin Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu'ndan tam destek geldi. Mollamahmutoğlu, “Sezeryan ile doğuma kesinlikle karşıyım. Zorunlu bir durum yoksa kesinlikle normal doğum yapılmalı” dedi. Mollamahmutoğlu, doktorların normal doğum önerdiklerini ancak sezeryan ile doğuma itiraz etmediklerini de belirtti ve bunun zorunlu nedenlerini olduğunu an ersağ 2024 lattı.

"KORKUDAN SEZERYAN OLUYORLAR!"
İNTERNETHABER’e özel açıklamalarda bulunan Başhekim Leyla Mollamahmutoğlu, sezeryanın son yıllarda artmasının en büyük nedeninin 'hastanın normal doğumdan korkması' olduğunu söyledi. Başhekim, bu nedenleri şöyle sıraladı:

“KORKU: Anne adayları normal doğumun acı verdiğini düşünüyorlar. Bu yüzden de normal doğumdan korkuyorlar. Böyle bir kanıya kapılmalarındaki en önemli etki de çevrelerinden duydukları asılsız sözler oluyor. ”

MECBURİ SEZERYAN: Birinci doğumu çeşitli nedenlerden dolayı sezeryan olan hastalar var. Anne adayının ikinci doğumu da bu nedenden dolayı sezeryan oluyor. Bu oran yüzde 90’ın üzerinde.

HEKİMİN SAAT TERCİHİ: Hekimler, mesai saatinin dışına çıkmak istemiyor, Hekimin süresi kısa olduğu zamanlarda sezeryan doğumu tercih ediyor. Doktor kısa bir sezeryan ameliyatı yapıp, mesaisini aşmadan evine gidiyor. Eğer bir doktor, gebeliğin ilk gününden itibaren bir hastayı takip ediyorsa, sezeryan tercih ediliyor.

HEKİMİN RİSK ALMAMASI: Doktorlar, normal doğumun risklerinden ve açılabilecek tazminat davalarından korkmalarından dolayı, sezeryan ile doğumu tercih ediyor.

ELİT DOĞUM: Anne adaylarına, sezeryan doğumun ‘elit’ kesimin tercih ettiği bir doğum şekliymiş gibi gösterilmesi de sezeryan ile doğum oranlarını arttırıyor. Adeta bir moda gibi, sezeryan doğum yapılıyor.

ANNEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: Sezeryan ile doğumun artmasının bir başka önemli nedeni de; anne adayının değişik çevrelerce normal doğumun çok ağrılı ve rahatsız geçtiğine dair yanlış yönlendirilmesi.

GEÇ YAŞTA DOĞUM: Çalışan annelerin ileriki yaşlarında evlenmesi ve normal doğumun geç yaşta riskli olması da sezeryan ile doğum oranını arttırıyor.

ANNE ADAYININ HASTALIKLARI: Anne adaylarının kilo fazlalığı, şeker hastası olmaları ya da yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları da sezeryan ile doğuma neden olabiliyor.”



Kategori : GÜNCEL