İNTERNETHABER
ANKARA- AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen 120 günlük sürenin, 45 güne indirilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladı. Teklif Anayasa değişikliğinin hazırlandığı, uzlaşma aramadan halk oylaması ile değişiklik yapılacağı yorumlarına neden oldu. İktidar kesinlikle bir Anayasa değişikliği için çalışma olmadığını söylerken Özal döneminde yaşananlar farklı beklentilere neden oluyor.
Bozdağ referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili teklifi bugün şey delaware seo le değerlendirdi:
4 ay uzun bir zaman. Konu gündemden düşer bu zaman diliminde. Medya bile konuyu unutabilir. Konunun lehte aleyhte çok tartışıldığı bir süreçte bunun yapılması gerek. Bunun farklı anlamları yok. Herhangi bir Anayasa değişikliği için teklif söz konusu değil. Toplumun her kesimi sürekli bunu dile getiriyor. Talep yüksek ama şu an için söz konusu değil.”
MUHALEFET TEKZİP İSTİYOR
Bozdağ, Kılaçdaroğlu’nun konuyla ilgili erken seçim değerlendirmesine de karşı çıktı. Bozdağ, “Erken seçim hazırlığı da erken seçim de yok. Biz mesuliyetimizi bırakıp hiç gitmedik. 4 seçimde de muhalefet hep tekzip edildi. Yine tekzip istiyorlar sanırım” yorumu yaptı.
Referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili teklif özellikle Demokratik Açılım için yapılacak Anayasal değişiklerin bir önce çıkarılmasını sağlayacak yorumları yapılıyor. Bozdağ bu yorumlara da tepki gösterdi. Bozdağ, İçişleri Bakanı Atalay’ın açıkladığı kısa, orta ve uzun vadeli açılım planında Anayasa değişikliğinin uzun vadede yapılacak işler arasında gösterildiğini hatırlattı.
ŞAHİN'E YALANLAMA
Bozdağ’a Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in “10-12 maddelik bir mini anayasa değişikliği” paketi geleceği yönündeki sözleri de hatırlatıldı. Bozdağ, bunun Şahin’in kendi değerlendirmesi olduğunu belirterek anayasa değişikliği ile ilgili hükümetin bir çalışması bulunmadığını söyledi.
ÖZAL DA YAPMIŞTI
Benzer bir değişiklik 1988 ANAP döneminde de yapılmak istenmişti. Söz konusu yasaya eklenen geçici bir madde ile anayasa değişikliğinin referanduma sunulmasını düzenleyen süre 120 günden 40 güne, yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşların oy kullanma süresi de 40 günden 10 güne indirildi. Dönemin Başbakanı Turgut Özal, bu değişiklikle birlikte, yerel seçimlerin öne alınmasını ön gören anayasa değişikliğini 40 gün içinde referanduma götürdü. Ancak, referandumda Özal düş kırıklığına uğradı. "Hayır" oyları yüzde 65.01, "evet" oyları ise 34.99 çıktı.
Kategori : POLİTİKA