Şölen kendi Godivasını yaratacak

  • Ana Sayfa
  • Şölen kendi Godivasını yaratacak
Şölen kendi Godivasını yaratacak
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde yerleşik Şölen Çikolata 2010 yılı yatırımlarını açıkladı,Abone ol

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde yerleşik Şölen Çikolata'nın Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, 2010 yılı hedefini yüzde 20 büyüme ve 120 milyon dolarlık ihracat olarak açıkladı.

Çoban, AA'ya yaptığı değerlendirmede, dünya ekonomisinde bir kriz yaşandığını, yıllarca Türkiye'de kriz yaşandığını ancak, dünyada ve ABD'de yaşanan bir kriz olduğu için kötü şartlarda yaşanan bir ekonomi olduğunu, Türkiye'nin de bu sıkıntıları yaşadığını belirtti.

Türkiye'de yaşanan krizi en sıkıntısız olarak Gaziantep'in atlattığını ifade eden Çoban, ''Türkiye'de daralan ekonomiye baktığınız zaman yüzde 30'larda ihracatın gerilemesi ekonominin yüzde 25 kadar küçülmesinin konuşulduğu bir yılda Gaziantep'te ihracatın artıyla kapatılması bunun haricinde küçülmemesi önemli bir gösterge. Peki bu nereden kaynaklanıyor? Gaziantep yıllardan beri ticaret merkezi, sanayiye odaklanmış bir ilimiz olarak Irak, Suriye, İran gibi potansiyel bir coğrafi konumda yerini aldığı için sıkıntısız atlattı. Bu sıkıntıyı Gaziantep, dünya ve Türkiye'de konuşurken Şölen'deki durumda aynen Gaziantep'te olduğu gibi krizi sıkıntısız atlatmayı düşünmekteyiz. Şölen, bu yolda ilerlerken büyüme rakamlarına gelindiğinde küçülmesi değil büyümesi vardır. Karlılığında da büyük bir kaybı yoktur'' diye konuştu.

Şölen'in, farklılığı seven, tüketiciye sürekli olarak farklı şeyler üreterek sunan bir firma olduğunu anlatan Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şölen kendini bu krizde nasıl koruyacak? Farklı şeyler, tüketicinin istek ve beklentilerine ürünleri üreterek kriz yılından mükafatlı bir şekilde çıkacak diye düşünüyorum. Temennimiz budur. Finansal ekonomiler Dünya'da kriz yaşandığı zaman bunun 3-5 yıl sürdüğünü söyleniyor. Geçmişte de biz daha doğmadan yaşanan şeyler bunu ifade ediyor eğer kriz bu şekilde devam etmez ise büyük bir iyileşmeyle şu anki gibi kendini gösterirse, 2010 2. çeyreğinden sonra bütün dataların Dünya ekonomisini iyileştireceğine dair bir beklentisi var.

Biz açık bir pazarda Dünya'ya bağlıyız. 110 ülkenin üzerinde ihracat yapıyoruz. Türkiye'den ihracat yapıyoruz, o ülkelerde sıkıntı varsa bizde de olacak. Daha iyi büyümemiz için kriz sıkıntısının b minesota seo itmesi lazım. Biz böyle inanıyorum, öyle davranıyoruz ve öyle hareket ediyoruz. 2010'un 2. çeyreğinden sonra durumun daha iyi olacağını düşünüyoruz. Şölen'in büyümeye devam etmesi gerekiyor. Hedefimiz, her yıl yüzde 20'nin altında olmamak koşuluyla büyümek. Bunu belki iddialı bulanlar olabilir ama yüzde 20 çok büyük bir rakam değil, çünkü, her yıl yatırımlarımız var. Büyümenin üzerine yatırımlar da geldiği zaman yüzde 20 aslında küçük, bu da demektir ki Şölen büyümeyle yoluna devam edecek.''

HÜKÜMETİN ALDIĞI EKONOMİK TEDBİRLER

Hükümetin aldığı ekonomik tedbirlere ilişkin bir değerlendirme yapmasının uygun olmayacağını ancak, Merkez Bankası'nın bu işin bir parçası olarak çok güzel kararlar aldığını düşündüğünü vurgulayan İsmail Çoban, ''Alınan kararlarla, Türkiye'ye sıcak para daha fazla gelecektir, bu da Türkiye'deki kaynaklara aktarılacaktır. Yurt dışı için alınan kararların çok doğru olduğunu düşünüyorum. Şahsen, bu krizin iyi yönetildiği kanaatini taşıyorum. Güzel bir gidişat oldu. İnşallah bundan sonra da böyle devam eder. Ekonomi anlamında bu krize rağmen Türkiye'de çok kötü şeyler olmadı. Bir Dubai, Yunanistan, İzlanda gibi ülkeler gibi iflas etme korkusu endişesi yaşayabilirdik ama bu olmadı. Onun için şükrediyoruz. Böyle kötü şeyleri görünce, iyi yönetildiğimizi görüyoruz. Bir de IMF olacak, olmayacak tartışmaları ve böyle bir politika izlenmesi son derece iyi oldu. Bu konuda da iyi bir politika yürütüldü. Ama hala eksiler yok mudur, tabii ki vardır ve olacaktır'' şeklinde konuştu.

Dünya ekonomisinin artık bir bütünlük içerisinde olduğunu ve buna 'Serbest ekonomi' dediklerini ifade eden Çoban, şunları söyledi:

''(Hükümet Ortadoğuya biraz daha yakın oluyor, Avrupa'dan ve Dünya'dan vazgeçiyor) diye bir görüşe katılmıyorum. Dünya ekonomisi artık bir bütünlük içerisinde. Şölen olarak yakın komşularımıza gönderdiğimiz ürün 24 saat içinde yerine varıyor. Bizim de paramız bir gün sonra cebimize giriyor. Ama ABD'ye gönderiyoruz, orası iyi ve bilinçli tüketiciye sahip, her şeyi bilen insanlara sahip bir ülke. Ama malınız 40 günde varıyor. Oraya 40 günde varan üründen hayır gelmiyor.''

2010 yılın da yatırımların İstanbul ve Gaziantep'te devam edeceğini, yurt dışında da bir yatırım düşündüklerini, bunun proje aşamasında olduğunu anlatan İsmail Çoban, ''İstanbul'da çok büyük bir yatırım düşünmüyoruz. Hükümetin son almış olduğu teşvik kararıyla Gaziantep'in uygun olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Gaziantep'te yatırımlarımız devam edecek. Teşvik önemli bir kaynak ve o olmadan yola devam etmek zor. Bunları iyi değerlendirip, faydasını iyi görmek yazım. Dünya ekonomisi iyiye giderse, Türkiye ekonomisi de iyiye gider. Bunda ters orantı kurmak mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

Firma olarak her şeyin iyi olması için mücadele verdiklerini, finansman sorunu olan bir şirket olmadıklarını, farklı üretimleriyle çok büyük rakipleri olmadığını söyleyen Çoban, şunları kaydetti:

''Şölen büyümesine devam edecek. Pilot olarak adlandırılan bölgelerde yapılan araştırmalarda, her şeyi ölçüyoruz ve biliyoruz. Tüketici ne istiyor, hangi ürün çok satıyor. Fiyat dengesi gibi. Biz de bütün bu dataları alıyoruz. Şölen olarak bayramlık dediğimiz bölümde, dökmede, Türkiye'nin en iyisiyiz. Bütün rakiplerimiz içinde yüzde 10 pazar payına sahibiz. Yani bu şu anlama geliyor; diğer meslektaşlarımızdan pay almaya başlamışız demek oluyor. ''

120 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ

Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, 2010 hedefini yüzde 20 büyüme ve 120 milyon dolarlık ihracat olarak açıkladı. Çoban, Türkiye'de raflarda 3'üncü sırada bulunduklarını, hedeflerinin ise zirve olduğunu söyledi.

Geçen yıl 115 ülkeye yaklaşık 100 milyon dolarlık ihracat yaparak Türkiye ihracat sıralamasında ilk 500'e giren Şölen, 2009'da 295 milyon lira olan cirosunu 2010'da 330 milyon lira olarak hedefledi. Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, 2010'da çikolata, kraker, kek ve bisküvi pazarında raflarda daha çok yer almak için çalışacaklarını vurguladı.

İsmail Çoban, 2009 krizinin Şölen'i az da olsa etkilediğini ve ihracat daralması olduğunu belirtti. Çoban, ''Son altı ayda satışlarda canlanma başladı. 2010'da ihracatta yüzde 20'lik artış hedefleyerek bu rakamı 120 milyon dolara yükselteceğimizi umuyorum. Krize rağmen Şölen'den işçi çıkarmadık. İhracatta başarımızı, iç piyasadaki başarıyla taçlandırıp, sektörümüzün lideri olacağız'' dedi.

GÜNLÜK 620 TON ÜRETİM

Şölen'in geçtiğimiz yıla kadar yalnız çikolata ürettiğini, yaklaşık 100 milyon dolar harcamayla İstanbul Silivri'de kurulan tesislerde üretilen kraker, kek ve bisküvi ile bu kategoride de piyasaya girildiğini kaydeden Çoban, 1400 kişinin istihdam edildiği tesislerden Gaziantep'te günde 400 - 420 ton, Silivri'de ise günlük 200 ton olmak üzere günlük 600 - 620 ton üretim gerçekleştirildiğini söyledi.

İhracatı artırmaya yönelik dış pazar çalışmalarının yanı sıra, iç pazarda da aktivitelere girdiklerini anlatan İsmail Çoban, ''Reklam bütçelerimizi oluşturduk. Bundan sonra daha çok rafta olmak için çalışacağız. Yatırımlarımız durmayacak. İhracattaki başarımızı, iç piyasadaki başarıyla taçlandırıp, sektörümüzün lideri olacağız. Şu anda Türkiye'de raflarda 3'üncü sıradayız. Hedefimiz zirve. Şölen'in profesyonel ekipleri ve araştırma, geliştirmeye, kaliteye yönelik girişimleriyle bunu başaracağına olan inancımız tam'' diye konuştu.

KENDİ GODİVA'MIZI YARATACAĞIZ

Dünyanın belli markalarından Godiva'nın Türkiye'ye gelmesinden gurur duyduklarını kaydeden İsmail Çoban, Şölen'in kendi Godiva'sını yaratacağını belirterek şunları kaydetti:

''Bizim dışarıdan marka almak gibi bir düşüncemiz yok. Çünkü, o iş için ayrılması gereken para çok yüksek. Gelecek için peşin yargılı olmamak lazım ama, Şölen bugüne kadar birçok ürününün markasını kendisi yarattı ve bu ürünler artık tanınan birer marka. Godiva'mız için de aynı şeyi yapmayı planlıyoruz.''

1989'da kurulan Şölen Çikolata, üretiminin yüzde 80'ini aralarında Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar, Uzak Doğu Ülkeleri ve Avustralya'nın bulunduğu 115 ülkeye ihraç ediyor.

Yurt içi piyasada da ağını genişleten Şölen A.Ş.'nin ürünleri Migros, Tansaş, CarrefourSA, Real, Metro ve Kipa gibi büyük market zincirleri başta olmak üzere, 50 bini aşkın satış noktasında tüketicilerle buluşuyor.

10 yılda 10 dünya markası hedefleyen Turquality markaları destek programına dahil edilen 39 firma arasında yer alan Şölen Çikolata, Türkiye pazarında ikramlık grupta yüzde 20'nin üzerinde bir pazar payına sahip. Bu payı artırmak için çalışan Şölen, kaliteyi bir bütün olarak ele alıp, dünyadaki tüm yenilikleri takip ederek, devamlı fark yaratarak, yeni ve kaliteli ürünleri tüketicilerin beğenisine sunuyor. Şölen Çikolata'nın ISO 9001/2000 HACCP belgesi bulunuyor.



Kategori : EKONOMİ