Petrol umudumuz Karadenize açıldı

  • Ana Sayfa
  • Petrol umudumuz Karadenize açıldı
Petrol umudumuz Karadenize açıldı
Dünyanın ikinci büyük petrol arama platformu 'Leiv Eiriksson' İstanbul Boğazı'ndan geçip Karadeniz sularına açıldı.Abone ol

Karadeniz'de petrol arama çalışmasına katılacak olan dev petrol arama platformu, İstanbul Boğazı'ndan geçti. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden geçen dev petrol arama platformu 'Leiv Eiriksson' ile platformu çeken 'Normand Pioneer'' adlı römorkör, sabah saatlerinde Haydarpaşa önleri ebay ads ne gelerek İstanbul Boğazı'na girdi.

KULELER MALTA'DA KESİLDİ
119.38 metre boyunda, 85.80 metre eninde olan ve üzerindeki vinç, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için daha önce Malta'da kesilen platform, Salacak mevkiinde durarak, köprülerin altından geçerken sorun yaşanmaması amacıyla su almaya başladı. Dünyanın en büyük petrol platformlarından biri olan ve Ocean Rig firmasından kiralanan Leiv Eiriksson'un geçişi dolayısıyla İstanbul Boğazı transit geçişlere kapatıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 2 güvenlik botu, 4 römorkör ve 5 kılavuz kaptanın eşlik ettiği geçiş, platformun Karadeniz'e açılmasıyla sona erdi. Sinop açıklarına demirleyip 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek platformun, monte edilmesinin ardından 2010 Şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacağı açıklanmıştı.

BAŞARI ORANI YÜZDE 85
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Leiv Eiriksson'un şu ana kadar Kuzey Denizi'ndeki aramalarda yüzde 85'lik bir başarı sağladığını dile getirerek sondaj derinliği açısından son derece etkileyici ve dünyanın ikinci büyük platformu olduğunu kaydetti. Bakan Yıldız, bu platformun deniz seviyesinden 10 kilometre aşağıda sondaj yapabildiğini ifade ederek, Karadeniz'de 2 ve 3 boyutlu tamamlanan sismik araştırmalar sonucunda platformun 5.500 metrede arama faaliyetinde bulunacağını belirtti.

UMUYORUZ PETROL ÇIKAR
Bu arama çalışmalarının, Türkiye'nin en büyük ithalat kaynaklarından olan ve ithalatının neredeyse yüzde 20'lerinde bulunan doğalgaz, petrol ve petrol ürünleriyle alakalı, ithalatı önlemeye yönelik bir çalışma olduğunu vurgulayan Yıldız, 'Ümit ediyor ve inanıyoruz ki; buradan petrol ve doğalgaz çıkar, hepimizin yüzü güler' dedi.



Kategori : GÜNCEL