Hava kirliliği kalbi de vuruyor

Hava kirliliği kalbi de vuruyor
Hastalıklara davetiye çıkaran hava kirliliğinden çocukları, yaşlı ve hastalığa meyilli insanları olumsuz etkiliyorAbone ol

Batman Dünya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Op. Dr. Rafet Tok, kalp ve damar hastalıklarından meydana gelen ölümlerin dünyadaki ölüm nedenlerinin başında yer aldığını söyledi.

Hava kirliliğinin, önlem alınmadığı takdirde ölümcül hastalıklara davetiye çıkarttığını söyleyen Op. Dr. Rafet Tok, hava kirliliğinin yoğun washington seo olduğu yerlerde kalp damar hastalıklarının yanı sıra astım, bronşit, kanser ve ani ölümlere de sık rastlandığına dikkat çekti.

Kirli havada yoğun bulunan özellikle kükürtdioksit, karbonmonoksit ve nitrikoksit partiküllerinin akciğerlerde iltihabi reaksiyona sebep olduğunu, bununla birlikte kanda pıhtılaşmayı ve iltihabi hücreleri artırdığına dikkat çeken Dr. Rafet Tok, "Kalp damarlarında kireç plaklarının oluşumunun hızlanmasıyla oluşan plakların damar sertliği ve tıkanmasına sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca, hava kirliliği kalbin sinirsel kontrolünü bozarak yatkın kişilerde ritim bozukluğunu artırmaktadır ayrıca duyarlı kişilerde astım, bronşit ve felç riskini de artırmaktadır." dedi.

Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda sigara içiminin yüksekliği, yüksek tansiyon, şeker, kolesterol, genetik geçiş ve yaşam biçiminin de önemli sebeplerden sayıldığını ileri süren Dr. Tok, yaşanılan coğrafik konumun da en büyük etmenler arasında yer aldığını ifade etti.

Temiz bir hava solumak için yerel yönetim ve topluma büyük görevler düştüğünü belirten Op. Dr. Rafet Tok, "Yönetim ve toplum olarak tedbirleri almak, bu konuda özellikle masum olan çocuklarımızı, yaşlı ve hastalığa meyilli düşkün insanlarımızı korumak, birey olarak bilinçli olmak görevden çok insani vazifemiz olmalıdır." şeklinde konuştu.



Kategori : SAĞLIK