Özbek liberal demokratların zaferi

  • Ana Sayfa
  • Özbek liberal demokratların zaferi
Özbek liberal demokratların zaferi
Özbekistan'da dün yapılan parlamento ve yerel meclis üyeleri seçiminin ilk neticelerine göre Liberal Demokratik Partisi birinci oldu.Abone ol

Merkez Seçim Komisyonu(MSK) Başkanı Mirza Uluğbek Abdusalamov, bugün itibariyle 94 seçim bölgesinin neticelerinin belli olduğunu, 41 seçim bölgesinde ise ikinci tur seçimlerin yapılacağını açıkladı.

Toplam 17 milyon 215 bin 700 kayıtlı seçmenden, 15 bin 108 bin 9 washington seo 50 kişi sandık başına gitmişti. MSK'ye ulaşan son neticelere göre seçimde; Liberal Demokratik Partisi 33, Milli Tiklaniş 26, Halk Demokratik 20 ve Adalet Sosyal Demokratik Partisi ise 15 milletvekili çıkardı. Daha sonra belli olacak 41 milletvekili bu rakam dağılımını değiştirecek.

MSK Başkanı Abdusalamov partiler dışında Yasama Meclisi'nde yer alacak olan Yeşiller Hareketi'ne ait 15 milletvekilinin ise belli olduğunu açıkladı. Buna göre, Yasama Meclisi'nde yer alacak toplam 109 milletvekili netleşmiş oldu. Yeşiller Hareketi'nin 15 milletvekili dün yapılan genel kurul toplantısına katılan delegelerin gizli oylamaları neticesinde seçilmişti.

Yüzde 87.8 katılım oranıyla gerçekleşen seçimde 41 seçim bölgesinde ise adaylar birbirlerine karşı üstünlük sağlayamadı ve gerekli yüzde 50 oy barajını aşamadı. Bu yerlerde iki hafta sonra ikinci tur seçimleri yapılacak. Bu tura ilk turda en çok oy alan iki aday katılacak.

150 sandalyeli Yasama Meclisi'nde 15 sandalye 2008'de kurulan Yeşiller Hareketi'ne verilirken 135 sandalye ise siyasi partilere ayrılmıştı. Bu arada Özbekistan Parlamentosu'nun üst kanadı Senato'ya girecek 100 senatör ise dün yapılan seçimde seçilen yerel meclis üyelerinden seçilecek.




Kategori : DÜNYA