Yeni yılda yeni zamlar geliyor

Yeni yılda yeni zamlar geliyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Gerekirse vergileri artırabiliriz" dedi, zam tartışmaları yine başladı.Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Gerekirse 2010 yılında vergileri artırabiliriz" açıklamasını tekrarladı.

Hemen ardından yine gözler akaryakıt ve tütüne çevrildi.

"Sigara 9 lira olacak" tartışması da peşi sıra geldi.

Bütçe gelirlerinin yüzde 90'ını oluşturan vergi gelirleri, krizden çıkış bütçesi o e-ticaret seo larak gösterilen 2010 bütçesi açısından büyük önem taşıyor.

2010 bütçesinde vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 18.2 artacağı tahmin edildi. Ancak yüzde 3.5 büyüme hedefi varken vergi gelirlerinin bu oranda artamayacağı açık.

ÖTV gelirlerinde 2010 yılında yüzde 31.6'lık artış öngörülüyor.

ÖTV'nin yaklaşık yüzde 60'ı akaryakıttan, yüzde 25'i alkollü içki ve sigaradan, kalan yüzde 15'i de otomobil ve beyaz eşyadan alınıyor.

Prof. Şükrü Kızılot, "2010 yılında tiryakilere kötü bir haber olacak ama sigara fiyatları yüzde 30-40 civarında artabilir" diyor.

ÖTV gelirlerinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan akaryakıtla tütün ve alkollü içecekler üzerinden alınan ÖTV'nin ciddi biçimde artacağını tahmin etmek zor değil.

Doğalgaza da zam geliyor. Ama iddia edildiği gibi yüzde 50 değil.

Açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Yıldız, "Eğer doğalgaz ithalat fiyatları yükselecekse zam kaçınılmaz olur" dedi.

Halka "olabildiğince" düşük fiyattan gaz satmaya çalıştıklarını ifade eden Yıldız, "Neredeyse doğalgazın yüzde 95-96'sını ithal ediyoruz. Gönlümüzden geçmese de rakamların düşmeyeceği acı gerçeğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Zarar etmemek için en az yüzde 25-35'lik zam kaçınılmaz deniliyor.



Kategori : GÜNCEL