Tıp eğitiminde bir ilk

Tıp eğitiminde bir ilk
Eğitim sırasında öğrencilerin, kalp ve akciğer seslerini duymasına olanak sağlayan alet Türkiye'de...Abone ol

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı ve Solunum Birimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yüksel, Türkiye'de ilk kez eğitim amaçlı kullanılan elektronik stetoskop sayesinde, pratik eğitim sırasında hastayı dinlerken, stetoskoba takılabilen bir parçayla öğrencilerin sesleri dinleyebildiğini söyledi.
Doç. Dr. Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doktorluğun usta çırak eğitiminin sürdürüldüğü önemli meslekler arasında bulunduğunu e-ticaret seo anlattı.

Tıp öğrencilerinin, gelişen internet olanaklarıyla çok sayıda uzmanlık kitabı sayesinde diledikleri her türlü bilgiye ulaşabildiklerine işaret eden Doç. Dr. Yüksel, ''İnternet ve kitaplardan her türlü bilgiye ulaşabilirler ancak muayene bilgilerini öğrenemezler. Bugüne kadar klasik olarak akciğer ve kalbi stetoskop ile dinler, sesleri öğrencilerimize tarif ederdik. Elektronik stetoskop sayesinde, pratik eğitim sırasında hastayı dinlerken elektronik stetoskoba takılabilen bir parçayla sesleri öğrenciye de dinletebiliyoruz'' diye konuştu.

Elektronik stetoskobun Türkiye'de ilk kez eğitim amaçlı kullanıldığına dikkati çeken Doç. Dr. Yüksel, şöyle konuştu:

''Eğitimde elektronik stetoskop kullanımının kısa süre içinde Türkiye genelinde yaygınlaşacağına inanıyorum. Elektronik stetoskop ile duyduğum her sesi, öğrenci arkadaşıma dinletebiliyor, onunla tartışabiliyorum. Hatta aynı anda hastadan duyduğumuz sesi iki öğrenciye de dinletebiliyoruz. Türkiye'de ilk defa tıp eğitiminde sadece teorik ve muayene yöntemleri ders anlatımı dışında pratik eğitim verebiliyoruz. Böylelikle doğru fizik muayeneyi öğrenen öğrencilerimiz doğru teşhis koyabiliyor ve doğru tedavi yapabiliyor. Cihazın, öğrencinin de hastayı dinlemesine olanak sağlayan özelliği dışında, bilgisayar yardımıyla sesler kayıt edilebiliyor. Bu sayede hastanın tedavi öncesi akciğer ve kalp sesleri, tedavi sonrası sesleriyle karşılaştırılıp kayıt altına alınabiliyor.''

Elektronik stetoskobun, CBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları, Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Alerji biriminde kullanıldığını vurgulayan Doç. Dr. Yüksel, önemli olanaklar sunan cihazın tıp fakültelerinde kullanımını önerdiklerini sözlerine ekledi.



Kategori : GÜNCEL