BDP, 2 Mayıs 2008'de kurulmuştu. Partinin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığına kurucu genel başkanlığı üstlenen Avukat Mustafa Ayzit tarafından verilmişti. Partinin amblemi sarı zemin üzerinde yeşil meşe ağacından oluşuyor. Partinin kurucu üyeleri arasında DTP avukatı Mahmut Tanzi, kapatılan HADEP eski Bağlar Belediye Başkanı Cabbar Leygara, eski Sur Bel mikro beton fiyat ediye Başkanı Cezayir Serin gibi isimler de bulunuyor.
BDP'nin 1. Olağan Kongresi ise 7 Eylül 2008'de yapılmış, DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, DTP Genel Başkan Yardımcıları Selma Irmak ile Kamuran Yüksek'in de katıldığı kongrede Demir Çelik, BDP Genel Başkanlığına seçildi. Çelik, 2004'te DTP'nin seçim işbirliğine gittiği SHP'den Varto Belediye Başkanı seçilmişti. Çelik, BDP Genel Başkanlığına seçildiği için Belediye Başkanlığından ayrıldı.
YEREL SEÇİMLERE DE KATILDI
BDP, seçime girmek için 41 ilde örgütlenme şartını tamamlayarak 29 Mart yerel seçimlerine de katıldı ve Türkiye genelinde on binde 6 oranında oy aldı.
DTP yetkilileri, yedek bir parti kurmadıklarını, BDP'nin, DTP'nin devamı olmadığını belirtiyor, ancak DTP'nin kapatılması durumunda parti örgütlerinin BDP'ye katılması ve seçimlere BDP çatısı altında girmesi bekleniyor.
DTP KAPATILIRSA MECLİS'TEKİ DURUM DEĞİŞECEK
Anayasa Mahkemesi DTP'nin kapatılması yönünde hüküm verirse DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve Siirt Milletvekili Osman Özçelik'in milletvekillikleri düşecek ve 5 yıl süreyle siyasi yasaklı olacak. Bu durumda Meclis'te kalan 13 milletvekillinin yeni bir partiye katılıp grup kurması mümkün olmayacak, aynı zamanda DTP'li milletvekillerinin ihtisas komisyonlarındaki üyelikleri düşecek ve bu komisyonlar partilerin Meclis'teki dağılımına göre tekrar oluşturulacak.
Kategori : POLİTİKA