Manisa'da "Kaçak ekmek" kavgası

  • Ana Sayfa
  • Manisa'da "Kaçak ekmek" kavgası
Manisa'da "Kaçak ekmek" kavgası
Pek çok eşyanın kaçağını duyduk, ama ekmeğin kaçağını duymadık. Manisa'da belediye, fırıncılar ve bakkalar kaçak ekmek kavgası yapıyorAbone ol

Manisa'daki bazı bakkallar, ekmeği Manisa'daki fırınlardan almadıkları ve şehir dışından getirdikleri için belediye ve Fırıncılar Kooperatifi tarafından baskı altında tutulduklarını ve aşırı şekilde denetlendiklerini iddia etti.

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise, günde 60 bin ekmeğin kente kaçak girdiği yönünde kendilerine yapılan ihbarlar üzerine denetim çalışmasını sıklaştırdıklarını bildirdi.

Cengiz Ergün, Fırıncılar Kooperatifinden gelen istek üzerine, iki ay önce şehir giriş ve çıkışlarında kaçak ekmek kontrolüne başladıklarını belirterek, kendilerine günde 60 bin kaçak ekmeğin Manisa'ya girdiği yönünde ihbarlar geldiğini ifade etti. Bu ekmeklerin üretim yerlerinin ve üretim şartlarının belli olmadığını, bu nedenle zabıtaların, kaçak, sevk irs sudi arabistan gezisi aliyesi olmayan, gıda kodeksine uygunluk belgesi bulunmayan ekmeklerin kente girmesini engellediğini dile getiren Ergün, ''Bu noktada Fırıncılar Kooperatifinin de kente kaçak ekmeğin girmesini engellemek istemesi, bizim bu yaptırımı başlatmamızda etkili oldu. Sonuçta halkın sağlıklı ekmek yemesini istiyoruz'' dedi.

Manisa Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Şaban Ali Çırakoğlu ise Türkiye'de yılda 900-920 milyon dolarlık ekmek israf edildiğini öne sürerek, Manisa merkezde günlük 16 bin ila 20 bin adet arasında günlük bakkal, market ve bayilerden ekmek geri alındığını ve bu ekmeklerin çöpe gittiğini iddia etti. Bu tür olumsuzlukların giderilmesi için marketlerde satılamayan ekmeklerin geri alınması uygulamasının kaldırıldığını dile getiren Çırakoğlu, şu bilgileri verdi:

''Bunun yerine ihtiyaç kadar ekmek tevzi sistemine gidilmiştir. Fakat bu olay kamuoyuna farklı olarak sunulmuştur. Bayilerde satılan ekmekler için net kar yüzde 16,6 olmasına karşın, bu oran beğenilmemektedir. Merkez ilçeden bazı fırınlar ve özellikle şehir dışından eksik gramajlı ekmek üretip bunu marketlerde pazarlayan işletmeler, yüzde 20-23 gibi uçuk ıskontalar vererek, halkın ekmeğini çalarak, bunu yasal kar payı olarak algılama yolunu seçmişlerdir. Bu tür olumsuzluklara kesinlikle izin verilmeyecektir. Halkımızı şahsi çıkar ve menfaatlerle yanlış yönlendirme gayreti içinde olan kişilerle ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir.''

Baskı altında tutulduklarını iddia eden bakkalları temsilen konuşan Özcan Çelik, Haydar Korkmaz, Nazmi Sarıbağ, İbrahim Çelik ve Sinan Yılmaz, ekmekte kar payının azaltıldığını ve Manisa dışından getirdikleri ekmek sebebiyle Belediye zabıta ekiplerinin aşırı denetlediğini ve yaklaşık 10 bakkal esnafı olarak birlikte hareket ettiklerini dile getirdiler.

Yapılan baskılar ile ilgili olarak Valilik makamına dilekçeyle müracaat ettiklerini belirten bakkallardan Özcan Çelik, ekmek konusunda üzerlerinde büyük baskı olduğunu, halkın ucuz ekmek yiyebilmesi için kent dışından ekmek getirdiklerini anlattı. Çelik, şu bilgileri verdi:

''Fırıncılar, ekmeği poşetsiz satıyoruz diye üzerimizde psikolojik baskı yapıyor. Ekmek aldığımız fırını seçme hakkımız yok. Fırıncı kötü ekmek yapıyorsa, tekelleşmelerinden dolayı müşterimize o kötü ekmeği yedirmek zorunda kalıyoruz. Fırıncıların baskılarından da yıldık, usandık. Üzerimize zabıtayı ve maliye görevlilerini gönderiyorlar, ama biz yılmayacağız. Artık bizi rahat bırakmalarını istiyoruz. Bakkal esnafı olarak öncelikli amacımız, Manisalıların ucuz ekmek yemesidir. Biz de ucuz olduğu için İzmir'in Menemen ilçesinden ekmek getirip dükkanlarımızda satıyoruz. Ancak Fırıncılar Kooperatifine ait araçlar ile takip ediliyoruz. İzmir, Salihli, Turgutlu'dan ekmek getiriyoruz.''



Kategori : GÜNCEL