Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, ''Çanakkale ruhunu yaşatmamız, bizleri özlediğimiz, hayal ettiğimiz seviyelere taşıyacaktır'' dedi.
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. yıl dönümü kutlamaları ve ''Zafer Haftası'' etkinlikleri, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına bağlı Çimenlik Kalesi'nde düzenlenen törenle başladı. Tören, aniden başlayan sağanak nedeniyle Deniz Müzesi Konferans Salonu'nda devam etti.
Vali Atalık, burada yaptığı konuşmada, 1071'de Malazgirt Zaferiyle Anadolu'ya yerleşen ecdadın, birkaç yıl içinde Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'ne ulaştığını söyledi.
Bu dönemde İzmir'de donanma kuran Çaka Bey'in, ilk Türk amirali olarak da anıld youtuber ığını hatırlatan Atalık, 14. yüzyılın ilk yarısında ise Aydınoğlu Gazi Umur Bey, Ege ve Balkanlardaki faaliyetleriyle bir diğer önemli deniz komutanımız olduğunu anlattı.
Atalık, ilk Osmanlı donanmasının bu topraklarda kurulduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''İlk Osmanlı donanması bu topraklarda kurulmuştur. İlk Kaptan-ı Deryalık Makamı Gelibolu'da konuşlandırılmış, ayrıca bu ilçemizde tersane de açılmıştır. Bu donanma daha sonra Karadeniz, Marmara ve Ege'yi bir Türk gölü haline çevirecek, Akdeniz'in hemen tamamında hakimiyet gerçekleştirecek, hatta Kızıldeniz ve Basra Körfezi'ni de kontrol altında tutacaktır. Tarihimize göz gezdirdiğimiz zaman, denizlerde güçlü olduğumuz dönemlerde yükselme, zayıfladığımız dönemlerde gerileme yaşadığımız görülmektedir.
Türkler için tarihin sona erdiğini düşünenler, 18 Mart Deniz Zaferi ve Gelibolu Yarımadası'nın kahramanca savunulmasından sonra, yeni bir dirilişin mümkün olduğunu anlamışlardır. Aradan geçen bunca zamana rağmen Gelibolu Yarımadası tepelerinde, Çanakkale sahillerinde her dolaştığımızda, o günleri hissediyor, heyecan duyuyoruz. 'Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır' gerçeğini bir kez daha hatırlıyoruz. Bir kez daha bu toprakların sahibi, bu milletin ferdi olmanın gururunu yaşıyoruz.''
Çanakkale Zaferi millete tekrar güven duygusu aşıladığını, vatan için el ele verildiği takdirde her türlü zorluğun üstesinden gelinebileceğini ispatladığını vurgulayan Atalık, şunları kaydetti: ''Çanakkale muharebe alanını ziyarete gelen İstanbul Edebiyat heyetinden bir şair, duygularını şu sözlerle ifade etmiştir; Bayrağımız yere düşmez, Semalardan almadır, Kılıcımız Oğuzlardan, Yavuzlardan kalmadır. Bugün de aynı kararlılığı, aynı dayanışmayı gösterdiğimiz takdirde önümüzde hiçbir güç duramayacaktır. İstikbal mücadelemizi de, istiklal mücadelemiz gibi kararlılıkla, fedakarlıkla, birlik, beraberlik içinde sürdürmeliyiz. İstiklal ve istikbalimiz için güçlü bir ordunun yanı sıra, bilimde, teknolojide, iktisatta, kültür ve sanatta da ileri düzeyde olmamız, bulunduğumuz coğrafyanın zorunluluğudur. Bunların ötesinde Çanakkale ruhunu yaşatmamız, bizleri özlediğimiz, hayal ettiğimiz seviyelere taşıyacaktır.''
Törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Kurmay Kıdemli Albay Can Uzunsoy, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, askeri erkan, öğrenciler ve daire amirleri katıldı.
Tören, Deniz Müzesi Muavenet-i Milliye Salonu'nda açılan ''Birinci Dünya Savaşı'nda Deniz Harekatları ve Çanakkale Savaş Haritaları'' konulu serginin gezilmesiyle sona erdi.
Kategori : GÜNCEL