Zeytinburnu depreme hazır değil

  • Ana Sayfa
  • Zeytinburnu depreme hazır değil
Zeytinburnu depreme hazır değil
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın adeta feryat etti: Ne halk olarak ne de devlet olarak depreme hazırız. Abone ol

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, dünyada üst üstte meydana gelen depremlerin unutulmaya yüz tutan olası felaket senaryosunu yeniden gündeme getirdiğini ama devlet ve halk olarak bu olaya karşı hala yeterince hazır olunamadığını söyledi.

Başkan Aydın, bilim adamlarının geçen ay Haiti’de önceki hafta başta Şili’de ardından da dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen depremlerin, önümüzdeki süreçte Marmara’da yaşanılmasının kaçınılmaz olduğunu kesin bir şekilde ifade etmesine rağmen bugüne kadar yeterli bir mesafe katledilemediğine dikkat çekti.
Pilot bölge ilan edilmelerinin; hükümet, büyükşehir belediyesi ve mahalli y google ilk sıra çalışması önetimin deprem ile ilgili çalışmaların ön hazırlıklarını Zeytinburnu’nda yapılacağı anlamına geldiğini anlatan Başkan Aydın şunları söyledi; “Bu kapsamda; kenti depreme hazırlamakla ve deprem sonrası yapılacaklarla ile ilgili çalışmalar yapıldı. İlçedeki binalarda İBB tarafından binaların yıkıcı bir depremde tepkilerinin ne olacağını ortaya koyan ‘örnekleme’ çalışması yapıldı. Ancak deprem referanslı kentsel dönüşüm çalışmalarında da arzu ettiğimiz sürati yakalayamadık”
Merkezefendi’de Dünya Bankası destekli, İller Bankası İTÜ ve İBB destekli deprem referanslı kentsel dönüşüm projesine vatandaşları ikna edemedikleri için başlayamadıklarını dile getiren Başkan Aydın, “Ancak gelinen noktada, zihinsel dönüşüm belli noktada gerçekleşiyor. Çoğu konut 1250 bağımsız birimin olduğu Sümer Mahallesi’nde İBB öncülüğünde, KİPTAŞ’ı da devreye sokarak bir çalışma başlattık. 100 metrekare dairesi olan 75 metrekare ev, 25 metrekare de otopark vereceğiz. Bunun karşılığında bir ücret alınmayacak. Bu süreçte yavaş işliyor ama vatandaşlarımızın yüzde 80’i destek veriyor. Aynı noktada muhafaza edilecek başka bir noktaya gönderilmeyecekler” şeklinde konuştu.
Deprem referanslı kentsel dönüşüm çalışmalarının yanında belediye olarak da bir dizi tedbirler aldıklarını açıklayan Başkan Aydın konuşmasına şöyle devam etti; “Göreve geldiğimiz 11 yıllık süreçte kesinlikle kaçak bina yaptırmadım. Bu konuda toleransımız olmamıştır. 1100 aşkın ruhsat verdik. Ruhsat verdiğimiz 700’e yakın binaya da iskan verdik. Bu binalar kesinlikle deprem şartlarına uygun olarak yapılıyor. Bu yönüyle de bir mesafe katlettik. Deprem referanslı kentsel dönüşüm var olan çürükleri yıkıp yerine yenileri yapmaktır. Kenti büyütmek değil var olan dokuyu sağlam hale getirmektir”
Geçen 10 yıl içinde devletin kurumlarının aynı düşünce düzlemine gelemediğine dikkat çeken Başkan Aydın, konuşmasını şöyle tamamladı; “Bu yüzden süreç biraz yavaş işliyor. Biz ne ABD’yiz ne Japonya’yız ne de Almanya’yız. Biz kişi başına düşen milli gelir oranı 30 bin doları aşmış bir ülke de değiliz. Yani eski binaları yıkıp yerine bir bedel almadan yenisini vermez söz konusu olamaz. Vatandaşımız da elini bu taşın altına koyacak. Deprem referanslı kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1250 konutu bedelsiz olarak yapacağız ama bu sürdürülebilir bir olay değildir”



Kategori : GÜNCEL