TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İdris Güllüce ve beraberindeki komisyon üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Afet Koordinasyon Merkezini (AKOM) ziyaret ederek Başkan Topbaş’tan deprem hazırlıkları hakkında bilgi aldı. Milletvekillerine deprem öncesi güçlendirme çalışmaları, deprem sonrası afet müdahale çalışmaları ve AKOM hakkında detaylı sunumlar yapıldı.
Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, afet öncesi ve sonrasında yapılacak çalışmaların çok ileri teknolojiyle belirlendiğine dikkat çekerek, AKOM’un dünyada örneği az bulunan bir merkez olduğunu söyledi. AKOM'dan kameralarla İstanbul trafiğini canlı olarak izlediklerini ve gerektiğinde anında müdahale ettiklerini anlatan Başkan Kadir Topbaş, “Sadece deprem değil, doğal afetler, kar yağ özbek refakati ışları ve seli buradan çok rahatlıkla takip etme imkanımız var” dedi.
Tsunami beklentisi abartılı…
İstanbul’un fay hattında bulunması nedeniyle deprem riski taşıdığını, fakat deprem sonrası oluşacak tsunaminin okyanuslardaki gibi yüksek olmayacağını ifade eden Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Depremle ilgili yaptığımız çalışmalarda gördük ki İstanbul tusunami konusunda ancak Santabarbara ve California’ya emsal olabilir. Yani okyanuslardaki gibi öyle çok yüksek tsunami beklemiyoruz. Basınımızda çıkan bazı değerlendirmeler bilgide eksiklikten kaynaklanıyor. Tsunami tespiti için 2 yıl önce bitirdiğimiz mikro bölgelendirme sisteminde Tokyo şehrinden daha detaylı bir çalışma yaptık. Bu çalışmaya göre İstanbul’da 5-5.5 metreye varan bir dalga bekleniyor. Yani tsunaminin İstanbul’u ciddi etkilemeyeceğini gördük. Bunun da ancak sahillerdeki ahşap yapıları, balıkçı barınakları etkileyeceğini gördük. Beton yapıların etkileneceğini düşünmüyoruz. Şehrimizde lodosta bile 6-7 metrelik dalgalar oluyor.”
Senaryo çalışmaları sürekli güncelleniyor
Japon Jaika kurumunun 2001-2003 yılları arasında İstanbul’da yaptığı mikro bölgelendirme çalışmasını geçen zaman içinde güncellediklerini ve Kandilli Rasathanesi ile yaptıkları Anadolu Yakası Bölgelendirme Sistemi çalışması kapsamında bütün İstanbul’u incelediklerini kaydeden Başkan Topbaş, “Jaika 2 bin metre bölgelendirme yapmış. Biz bu çalışmamızda İstanbul’un tamamında toplamda 200 bin metre sondaj yaparak bütün zemin yapısını inceledik. Bu bilgiler kapsamında hareket ettiğimizde, olası bir depremde daha önceki senaryodan çok daha az kayıp yaşanacağını tespit ettik. Diğer çok önemli bir çalışmamızda İstanbul nüfusunun Bu çalışma hala devam ediyor” diye konuştu.
Güllüce; “İstanbul’da beklentimizden fazla şey yapılmış”
Toplantıda Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından deprem hazırlık çalışmaları ve deprem sonrası senaryolarla ilgili bir sunum yapılırken, bir başka sunumla da AKOM hakkında detaylı bilgiler verildi.
Daha sonra konuşan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İdris Güllüce ise Valilik ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bilim adamlarını ve kurumları dinlediklerini belirterek, “Dinlediklerimizin ışığı altında eksikliklerimizi ölçeceğiz ve rapor haline getireceğiz. İstanbul'da gördüğümüz şeyler bizi sevindirdi. Beklediğimizden daha fazla güzel şeyler yapıldığını gördük. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Türkiyemiz adına bardağın dolu tarafından baktığımızda güzel şeyler bizi mutlu ediyor. Bu, her şeyin mükemmel olduğu anlamına gelmiyor tabii ki. Allah memleketimizi korusun” şeklinde konuştu.
Kategori : GÜNCEL