AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti'nin kapatılmasına ihtimal vermediğini belirterek, ''O bir tevatür'' dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, yargıda acilen reform yapılması gerektiğini belirtti.
''Bu konuda ne zaman harekete geçmeyi düşünüyorsunuz?'' sorusuna Elitaş, ''Partili arkadaşlarımız çalışırlar, onu yetkili kurullarda görüşürüz, ona göre bakarız'' yanıtını verdi.
Elitaş, ''Anayasa değişikliği getirileceğine kesin diyebilir miyiz?'' sorusu üzerine ise ''Milletvekili arkadaşlarımıza kamuoyundan gelen baskı o şekilde, ama arkadaşlarımız değerlendiriyorlar. Partinin yetkili kurullarında bunlar tartışılır'' dedi.
Elitaş, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, HSYK'nın yapısı konusunda 1961 modelini önerdiğinin belirtilmesi üzerine de ''Burhan Bey hukuku iyi bilir. Onun önerileri ciddiye alınır. Ama parti yetkili kurulları bu konuda değerlendirmesini yapar'' diye konuştu.
''Erzurum savcısının yetkisi alındıktan sonra dosyayı İstanbul'a göndermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Elitaş, ''Hukuki sürecin nasıl işlediğini bana sormayın. HSYK'nın yaptığını normal karşılayan zihniyet, savcının görev başındayken İstanbul'a göndermesine nasıl bir eleştirel yaklaşımda bulunulabilir onu seo anlamıyorum'' karşılığını verdi.
Elitaş, AK Parti'nin kapatılması endişesi taşıyıp taşımadıklarının sorulması üzerine ise şunları kaydetti:
''AK Parti kurulduğu günden bu tarafa Türkiye'deki demokratik, laik hukuk sistemi içinde faaliyetlerini devam ettirmektedir. Ama maalesef AK Parti ile millet huzurunda mücadele edemeyenler, AK Parti'nin yaptığı reformlardan ve AK Parti'nin bastığı nasırlardan dolayı partimiz ile ilgili böyle söylentiler ortaya çıkarılıyor. Bu da ilgili kurum ve kuruluşlardan değil AK Parti'nin siyasi arenadaki rakipleri tarafından ortaya çıkarılan fısıltı gazetesinden diye düşünüyorum. Biz bugüne kadar yaptığımız işlem ve eylemlerden Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Anayasasının ilk 3 maddesinde yazan kuralların dışında bir işlem ve eylem içinde bulunmadık. Bundan sonra da bulunmamız mümkün değil. Çünkü, 7 yıllık icraatımız bunu gösteriyor. O bir tevatür. Öyle bir şey olmasına ihtimal vermiyorum, düşünmüyorum. Çünkü, her ne olursa olsun yargının başındaki insanlar, sağduyu sahibi insanlar olmalılar. Çünkü, Türkiye'deki huzur ve istikrarın bozulması 72 milyon insanı huzursuz eder. 3-5 kişinin AK Parti'yi sevmemesi, 72 milyon insanın huzursuz edilmesine değer mi değmez mi? Medyamız ve kamuoyunun iyi düşünmesi gerekir.''
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da ''Dosyanın gönderilmesi hukuki mi?'' sorusuna, ''Bu konularda değerlendirme yapmam doğru değil. Bu adli bir tahkikat. Bunlarla ilgili süreçleri ve değerlendirmeleri adli görevleri yapanlar yapacaklardır'' karşılığını verdi.
Kuzu'nun önerileri konusunda ise Bozdağ, ''Bunların hepsi değerlendirilen, tartışılan konular'' dedi.
''Reform deniyor, seçimden önce gelebilir mi? Yoksa anayasa paketi gibi rafa mı kaldırılacak?'' sorusuna ise Bozdağ, ''Bakalım göreceğiz'' yanıtını verdi.
UZLAŞMA FIRSATI BULUNMALI
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise yaşanan olaylar karşısında Türkiye'nin bir hukuk ve adalet reformu ihtiyacı ile karşı karşıya olduğunun tartışılamayacağını belirterek, ''(Bu reformun içeriği ne olmalıdır?) sorusuna cevap aranırken, mutlaka uzlaşma aranmalı ya da uzlaşma fırsatı verilmeli, birikimiz, müktesebatımız dikkate alınmalı, küresel standartlar değerlendirilmeli ve her kesimin benimseyebileceği, adalet hukuk kalitesini yükseltecek bir reform geliştirilmeli'' dedi.
''Öneriniz var mı?'' sorusuna karşılık İyimaya, ''Önemli olan reform ihtiyacının var olduğu ve bu reform ihtiyacının güncelleştirilmesi ve bir kurala dönüştürülmesidir. 1961 modeli yeterli bir model değildir. Demokratik meşruiyeti, çeşitliliği ve hukuk kalitesini geliştiren bir model benimsenmelidir. Dünya değişerek dönüyor. Türkiye de bu değişimin dışında kalamaz'' diye konuştu.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Erzurum Cumhuriyet savcısının dosyayı İstanbul'a göndermesine ilişkin soru üzerine, ''Tırnak içinde söylüyorum, (görevini yapmıştır). Bu aslında dile getirdiğimiz iddiaların, eleştirilerin ne kadar yerinde olduğunu gösteren bir gelişmedir. Burada Türkiye Cumhuriyeti yönetiminde egemen olan karargah görevini yapmıştır'' dedi.
Kart, Kuzu'nun önerisi konusunda ise ''Burhan Kuzu'nun önerisi yeni değil. 5-6 yıldır dinliyoruz. Bu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kafasının, zihninin dibindeki öneridir. Bütün hedef demokratikleşme söylemlerinin ardına sığınarak, yargıyı teslim almak. Kuzu'nun önerisini bu yönüyle ciddiye almaya değer görmüyorum'' diye konuştu.
HUKUK GARABETİ YAŞANIYOR
MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, dosyanın İstanbul'a gönderilmesi konusunda şunları söyledi:
''Dosya gönderilecekse, Erzurum'daki savcının işlem yapmadan İstanbul'a göndermesi gerekirdi. Burada adil davranılmadığını, doğal hakim ilkesinin bile aşıldığını düşünüyorum. İstanbul'daki savcıların görevine giren bir husus varsa, Erzurum'daki savcı neden işlem yaptı, niye tutuklama talebinde bulundu, niye oradaki mahkeme tutukladı? Bir hak ihlali söz konusu. Tamamen hukuk garabeti ile karşı karşıyayız. Hukukun kurallarına uymak gerekiyor. Bu herkes için çok önemli.''
Kategori : POLİTİKA