Murat Demirel için kritik rapor

Murat Demirel için kritik rapor
21 Aralık 1999 tarihinde el konulan Egebank"ta tam 10 yıl 1 ay sonra bilirkişi raporu çıktı.Abone ol

21 Aralık 1999 tarihinde el konulan Egebank’ta tam 10 yıl 1 ay sonra bilirkişi raporu çıktı. 67 sanığın yargılandığı davada bilirkişi raporunda sanıklara isnat edilen zimmet suçunun gerçekleşmediği kanısına ulaşıldı.

El konulan Egebank’ı usulsüz işlemlerle zarara uğrattıkları öne sürülen bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel’in de aralarında bulunduğu 67 sanığın yargılandığı dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu nihayet mahkemeye geldi. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Recai Akgün, bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını söyledi. Raporda, “sanıklara isnat edilen zimmet suçunun gerçekleşmediği kanısına ulaşıldığı” bildirildi.

İstanbul Ticaret Ün seo iversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi Erkan Danış, Yrd. Doç. Dr. Ali Hakan Evik ve emekli banka müdürü Selçuk Arpat’ın hazırladığı bilirkişi raporunda, davanın açılmasına neden olan iddianame ile birleşen davaların dayanağı olan iddianameler nedeniyle yargılanmakta olan sanıklara isnat edilen zimmet suçunun gerçekleşmediği belirtildi.

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) avukatları, hazırlanan bilirkişi raporunu inceleyip beyanda bulunmak için mahkemeden süre talep etti. Sanıkların avukatları da raporların kendi lehlerine olduğunu ve raporu inceleyip beyanda bulunmak istediklerini ifade etti.

TMSF avukatlarının duruşmalara gelmeyen sanık Yahya Murat Demirel’in duruşmalara gelmemesi sebebiyle talep ettikleri tutuklama talebini reddeden mahkeme heyeti, avukatların son verilen bilirkişi raporunu inceleyip yazılı beyanda bulunmaları için duruşmayı erteledi. İddianamede Yahya Murat Demirel’in 4 bin 727 yıl ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

Fatura 1.2 milyar dolar

TMSF’nin tespitlerine göre, Egebank’ta buharlaşan miktar 1.2 milyar dolardı. Faizi ile 4 milyar doları bulan bu faturayı tahsil edebilmek için tüm şirketlere el koyan TMSF, sorumlu olarak görünen Şevket Demirel’e ait Göltaş başta olmak üzere 9 şirkete de el koymuştu. Ancak Danıştay 13. Dairesi daha sonra bu kararın yürütmesini durdurmuştu. Yine haciz uygulamaları kapsamında Süleyman Demirel’e ait Güniz Sokak’taki konutun üçte birlik hissesi de haczedilmişti.

Şu ana kadar el konulan 22 banka arasında protokol yapılmayan tek banka olan Egebank’ta tek sorumlu olarak üzerinde kayıtlı hiçbir mal bulunmayan Yahya Murat Demirel görünüyor. TMSF, daha önce bankada Murat Demirel ve eşi Ayşenur Esenler arasında back to back krediler de tespit etmiş ve Demirel 8.2 milyon TL’lik tazminata mahkum olmuştu.

Danıştay’ın Göltaş kararından sonra TMSF Başkanı Ahmet Ertürk “Biz el koyma kararı ile hiç olmazsa grup şirketlerine kullandırılan 500 milyon doları tahsil edebiliriz diye düşünüyorduk. Ancak Egebank en düşük tahsilat yapabildiğimiz banka oldu. Göltaş’tan son yaptığımız 58 milyon TL’lik tahsilat teselli ikramiyesi oldu. Bu kararla biz tahsilat yapma imkanımızı kaybederken, faiziyle birlikte 4 milyar doları bulan Egebank zararı Türk toplumunun sırtına yıkılmıştır” diye konuşmuştu.



Kategori : GÜNCEL