Hastanın sol elin hareket ettiğini düşünerek ışığı yakabileceğini belirten Rusya Bilimler Akademisi araştırma görevlisi Vadim Roşin, "Bütün hareketlerimizin emirleri beyinden gelmektedir. Böylelikle birisi kollarını kullanamasa da ya da kas aktivitesi sıfır olsa da beyinden sinyaller göndererek bu hareketleri yapabilme potansiyeline sahip."dedi.
Kumlama kumu r>Beynin temel elektrik sinyallerini kullanarak cihazları kontrol eden aygıtların geliştirilmesi üzerinde çalışıldığını belirten Moskova Devlet Üniversitesi araştırma görevlisi Prof Aleksandr Kaplan, beynin sinyaller sayesinde bir çok şeyi yapılabildiğine inanıyor.
Cihaz bir şapka şeklinde kafaya takılıyor. Üzerinde beynin bir çok noktası ile temasa geçen sensörler bulunuyor. Bir temel program sayesinde sensörler beyinden uyarımlar okuyarak bilgisayara mesaj gönderiyor. Mesajları alan bilgisayar emirleri uyarlıyor.
Dünya genelinde bir çok bilim adamının bu tür uygulamalar üzerinde çalıştığını anlatan Kaplan, amacının makinenin verimliliğini artırmak ve günlük kullanım için bu teknolojiyi uyarlamak olduğunu belirtiyor. Prof Kaplan, "Aslında kaslarınızı kullanmadan doğrudan düşüncelerinizle bir çok şey yapabilirsiniz. Madem düşüncelerimizle aynı şeyi yapabiliyorsak kaslarımızı kullanalım. Özel aygıtlar sayesinde beyindeki elektrik faaliyetlerini deşifre ederek, kasları atlatarak, doğrudan talimatları cihaza gönderiyoruz."diye konuştu.
Beyin-kontrol cihazının ekipmanı ve üretiminde kullanılan teknolojiler henüz geniş tüketim için çok pahalı. Ancak bilim adamları bunun üzerinde de çalıştıklarını ve zamanla daha geniş kitlelerin kullanımına olanak sağlanacağını düşünüyor.
Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ